Els manters oferiran els seus oficis a la mateixa zona de la Barceloneta d'on els han desallotjat

Els venedors ambulants han denunciat el “maltractament” que pateixen i lamenten que se'ls vinculi amb la inseguretat


El Sindicat de Manters ha anunciat aquest divendres que cada setmana s'instal·laran al passeig Joan de Borbó de la Barceloneta per oferir els seus serveis com a treballadors dels diversos oficis que coneixen alhora que han denunciat el “maltractament” que pateixen des que als carrers de Barcelona se’ls torna a perseguir.

En una roda de premsa a la plaça Pau Vila de la Barceloneta, els venedors ambulants han lamentat que se’ls vinculi amb la inseguretat. Així mateix, han assegurat que el dispositiu policial permanent de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, i Policia Portuària, és una pràctica “racista”.

En Lamine Sarr, l'Aziz i l'Ali Fall, entre altres, han explicat que des que a principis d'estiu la policia va saturar la zona i els va fer fora han viscut amb molt “patiment” la falta d'ingressos. No volen delinquir, sinó treballar en els oficis que tenien al seu país d'origen. Però les traves administratives els impedeixen tenir la documentació sense un contracte de feina, i l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat els han “mentit” segons han assenyalat, ja que no els han ofert cap alternativa, com els van prometre. Tampoc volen delinquir per guanyar-se la vida, i per això neguen qualsevol vincle amb la inseguretat, que atribueixen al “racisme” de les administracions i al fet que són “pobres”. “Si fóssim blancs ens ajudarien”, diuen. Però han reiterat que mai actuaran amb violència, tot i que la policia, segons ells, ho voldria així per tal de criminalitzar-los encara més.

Amb la proposta de cada divendres oferir els serveis com a treballadors dels oficis que coneixen, volen sortir de la situació que els impedeix tenir ingressos des que fa dos mesos no poden posar la manta al carrer. Han recordat que al seu país d'origen, bona part d'ells són del Senegal, eren metges, electricistes, paletes, fusters o advocats, i sobretot, pescadors. “Cap de nosaltres va venir per ser manter, sinó per tenir una feina digna”, han dit.

De fet, consideren que l'explotació dels recursos naturals, com la pesca, i el colonialisme han fet molt de mal i per això volen tenir dret a treballar del que saben fer. A partir d'ara, cada setmana, oferiran els seus serveis en una zona “entre terrasses, iots i Ferrarris”. “Som refugiats econòmics”, han afegit, i han explicat que alguns d'ells prefereixen treballar netejant edificis que no pas del seu propi ofici, com advocat, si d'aquesta manera obtenen el permís de feina.

Creuen que la legislació pot canviar, igual que s'ha fet en alguns països amb la legalització de la marihuana o l'aparició de noves relacions laborals com les dels 'riders' de les plataformes de distribució de menjar i altres mercaderies.

Des de l'Ajuntament, l'equip de govern ha explicat que pel proper 23 d'octubre, o almenys abans que acabi el mes, està prevista una nova reunió amb el col·lectiu de manters per “donar continuïtat a les dues anteriors que van tenir lloc a mitjans i finals d'agost i mantenir el diàleg obert iniciat el passat mandat”. “Aquestes darreres setmanes els equips municipals de les àrees vinculades tant a drets socials com a economia i treball han estat treballant en mesures per ampliar i millorar els mecanismes que impulsin alternatives sociolaborals a la venda ambulant no autoritzada”, expliquen fonts municipals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article