Infants i adolescents, junts contra el malbaratament alimentari

La Fundació Espigoladors fa una crida als més a joves per aportar idees que aturin el desaprofitament del menjar a través d'un premi


“Podem continuar dient a infants i joves que el menjar no es llença o podem escoltar-los i aplicar les seves idees. I si fossin ells i elles les que ens diguessin que ‘el menjar no es llença’? I si d'un problema que suposa un escàndol a escala mundial naixessin solucions locals ben creatives i innovadores? I si els donem les eines que necessitaran per cultivar un món més sostenible?”.

Fruit d’aquestes preguntes que es van fer a la Fundació Espigoladors, va crear-se fa cinc anys el Premi #elmenjarnoesllença, una iniciativa que pretén promoure la implicació i el compromís d’infants i joves davant del malbaratament alimentari per buscar “la construcció de respostes i solucions col·lectives” davant realitats socials i ambientals, i tractar de construir un “futur més sostenible”, apunten des de l’organització.

En aquest sentit, a través de la cinquena edició del premi #elmenjarnoesllença, Espigoladors fa una crida a infants i adolescents per tal de què s’impliquin en la posada en marxa d’accions contra el malbaratament alimentari, “transmetent i fomentant el valor dels aliments i la cultura de l’aprofitament”. A la categoria infantil (6 a 12 anys), el repte consisteix en enviar un conte il·lustrat que reflexioni sobre el malbaratament alimentari i que ajudi a sensibilitzar sobre aquest repte. A la categoria juvenil (11 a 17 anys), els joves hauran d’enviar un vídeo amb idees i propostes innovadores per fer front al desaprofitament del menjar.

A banda del premi, la fundació també realitza tallers a escoles i instituts on sensibilitzen l’alumnat sobre què es el malbaratament, on es produeix, quines són les causes i quines conseqüències té. Així mateix, els tallers busquen també buscar solucions i respostes, i en aquest sentit, intenten fer veure als infants que tot el menjar és bo, també aquells que tenen taques, o un color no llampant.

Alimentació saludable per a col·lectius vulnerables

Un dels principals projectes d’Espigoladors és la recollida, en conveni amb pagesos locals, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per descens de vendes o per qüestions estètiques. La major part de la recollida, un 95%, va a parar a diferents entitats socials i punts de distribució d’aliments que fomenten “una alimentació saludable” per a persones en situació vulnerable. La part restant, un 5%, es transforma en conserves com melmelades, cremes o compotes que s’elaboren a l’obrador de l’entitat sota la marca ‘es im-perfect®’, la primera marca d’aliments de l’Estat espanyol que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents alimentaris, segon indica l’organització.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article