Neix el Col·lectiu Ficcial, una assessoria cultural que vetllarà per acabar amb actituds discriminatòries en les ficcions

Les expertes aproparan a guionistes i escriptors eines per aturar la misogínia, el racisme, la LGTBIfòbia o la xenofòbia


Moltes vegades, la ficció en el món audiovisual perpetua actituds discriminatòries com la misogínia, el racisme, la LGTBIòbia o la xenofòbia. Per aturar-ho, aquest dimarts s’ha presentat el Col·lectiu Ficcial, una assessoria cultural formada per expertes i activistes catalanes que assessoraran a guionistes que volen construir personatges i històries que no caiguin en trames que perpetuen aquest tipus d’actituds.

Segons les creadores del col·lectiu, format per Bel Olid, Desirée Bela, o Miríam Hatibi, entre d’altres, la ficció “es basa en la realitat però al mateix temps la modifica”, alhora que apunten que l’audiovisual té el poder de “configurar la nostra visió del món”, en un moment en què el consum de ficció és més gran que mai. En aquest sentit, el col·lectiu busca compartir el coneixement social i l’experiència de les assessores amb els autors i autores que ho sol·licitin. Per això, assessores especialistes en gènere, classe, diversitat religiosa, racialització, LGTBQ+ i diversitat funcional, es sumen a les habitualment utilitzades assessories mèdiques o històriques, mot comunes en el desenvolupament de projectes de ficció.

El col·lectiu es dirigeix no només al cinema, sinó que s’adreça a tota mena de projectes de ficció: de televisió, teatre o literatura. L’objectiu és posar a l’abast dels creadors i creadores els coneixements necessaris perquè desenvolupin els seus projectes coneixent allò que representen, essent conscients de l'abast de les seves decisions i -sempre- amb absoluta llibertat. “Moltes vegades els autors i les autores desenvolupen les seves històries enduts per la inèrcia, per la repetició de patrons. Des del col·lectiu volem donar-los eines per qüestionar aquests patrons i oferir alternatives perquè puguin així crear en llibertat”, apunten.

Tret de sortida al Festival de Sitges

El Col·lectiu Ficcial es presenta aquest dimarts al Sitges Film Hub del Festival de Sitges, en el marc d’una taula rodona on participen alguns dels membres del col·lectiu i que porta per títol “Responsabilitat ficcial: ¿El cinema ha d’acollir la diferència?”. Moderada per l’activista i coordinador de CulturaTrans, Pol Galofre, estarà encapçalada per l’escriptora i presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Bel Olid; la consultora de comunicació i activista, Míriam Hatibi; la dramaturga i directora de teatre, Denise Duncan; i la guionista i presidenta de l’Associació de Guionistes de Catalunya (GAC), Carmen Abarca.

En aquesta taula rodona es reflexionarà sobre la responsabilitat dels autors i les autores de ficció a l’hora de representar la realitat social a les seves ficcions i quins efectes tenen aquestes creacions en la nostra societat. “A la ficció es construeix la nostra pròpia concepció del món. Per això és tan important la relació ficció-realitat que s’estableix en els processos de desenvolupament dels projectes cinematogràfics”, clouen des del col·lectiu.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Alba Maçanet
1.

Un tribunal de la inquissició ben camuflat sobre la tutela de Soros

  • 0
  • 0

Comenta aquest article