La meitat dels pacients no reben les cures pal·liatives que necessiten

L'AECC demana el compromís de les forces polítiques per finalitzar la tramitació de la llei que garantirà la dignitat de les persones al final de la seva vida


No totes les persones que estan a prop de la seva mort tenen dret a rebre cures pal·liatives. De fet, només la meitat dels pacients en reben, segons denuncia l’Associació Espanyola Contra el Càncer amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives que es celebra aquest dissabte.

Per intentar que aquestes dades es reverteixin, l’AECC fa una crida a totes les forces polítiques perquè es comprometin amb les persones que arriben al final de la seva vida. En concret, demanen que finalitzi la tramitació parlamentària de la Llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant el procés final de la seva vida, una legislació que té la intenció de “millorar l’atenció integral i multidisciplinària” a les persones en la fase final de la malatia i les seves famílies, segons manifesta l’organització.

L’AECC reclama que es posi l’accent en dos aspectes “fonamentals”. D’una banda, demanen que s’estengui la provisió de l’atenció psicològica i social dels pacients, i alhora, consideren que cal garantir el respecte a les preferències del malalt “si desitja romandre en el seu domicili”, sempre que les condicions de la persona malalta el seu entorn familiar ho permetin, adverteixen.

Segons indica l’entitat, l’atenció integral i multidisciplinària que inclou l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut és “insuficient” a causa de l'escassetat d'intervencions psicològiques i socials a pacients, familiars i cuidadors durant la malaltia i després de la defunció en l'atenció en duel. 

Morir a casa seva

L’organització apunta que més de la meitat de les persones amb una malaltia progressiva i incurable desitjaria morir en la seva pròpia casa. Malgrat això lamenten que en algunes regions més del 50% dels pacients mor a l'hospital i menys del 40% ho fa al seu domicili.

Així mateix, denuncien que hi ha un “dèficit” de recursos públics en les unitats de cures pal·liatives multidisciplinàries, tant hospitalàries com domiciliàries, i assenyalen que existeixen diferències notables d'accés segons on visqui el pacient, “la qual cosa fa que aquesta atenció no arribi a prop del 50% de la població que els necessitaria”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article