Les universitats públiques creuen que els 100 milions d’euros proposats pel Govern suposen un increment “de zero”

Joan Elias, actual president de l'ACUP, alerta que els propers anys el sistema català perdrà posicions als rànquings internacionals per les dificultats de renovar


El rector de la Universitat de Barcelona (UB) i actual president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Joan Elias, veu que la proposta del Departament de la Vicepresidència i Economia no satisfà les necessitats de les universitats públiques catalanes perquè només permet “aflorar” els increments de les nòmines dels anys 2017, 2018, 2019 i 2020, el retorn del 30% de la paga extra del 2013 i als increments salarials per antiguitats.

Per això, per Elias, “a la pràctica” la proposta suposa incrementar “zero” el pressupost. Per Elias, la proposta de la consellera Àngels Chacón implica 25 milions d’euros més que seria “alguna coseta” que els rectors podrien invertir sobretot en renovació. Elias alerta que si no s'hi posa remei, els el sistema perdrà posicions als rànquings internacionals.

Elias recorda que els darrers deu anys, la rebaixa de pressupost ha impedit que s'hagin fet les inversions necessàries i que actualment es troben amb bancs que s'han fet malbé, material obsolet i manca de xarxa infraestructures. Per això, ressalta Elias, els rectors reclamen 100 milions d’euros que servirien per posar “les cases respectives al dia”.

Per al rector de la UB, si el Departament d'Economia acceptés la proposta de la consellera Chacón, que situava el pressupost a les universitats al voltant dels 125 milions d’euros, tindrien “alguna coseta” per poder invertir “essencialment en infraestructures”.

En el cas de la UB, a banda de renovació d'equips i material, el pressupost extra que puguin aconseguir el destinarien a augmentar els salaris. Més baixos d'alguns grups de PDI o PAS. També ha explicat que hi ha en projecte poder augmentar el salari dels professors associats.

A més, per Elias, cal resoldre el problema “sagnant” que ha representat el nou EPIF aprovat pel govern central que millora la normativa sense posar els recursos. En aquest sentit, ha admès que no hi ha els diners per poder pagar-los el quart any de contracte que reclamen.

Després de la reunió amb Vicepresidència doncs, Elias reconeix que està “optimista” i que no dona “cap batalla per perduda” perquè s'ha pactat continuar-ne parlant les properes setmanes. Veu però, que la situació és complicada perquè no veu “l'extra” en la “filosofia del pressupost”.

Per això, lamenta que el coneixement i les universitats no surtin als programes i debats electorals. En canvi, admet que quan el sistema universitari català aconsegueix bones posicions a rànquings internacionals, com el de Xangai, “tothom es penja medalles”.

En aquest sentit, Elias alerta que aquesta situació, que manté Catalunya com la regió que més fons ERC rep, s'acabarà perquè actualment s'estan jubilant tot el grup de professors que van fer el salt als anys 80. Per això defensa que cal fer “un pla de xoc” i una “acció directa” per renovar els equips de PAS i PDI i mantenir el nivell.

Elias augura que si no s'actua, “patirem” perquè altres sistemes van a una velocitat “més alta”. Elias també ha explicat que els rectors de l'ACUP continuaran denunciant la situació “crítica” i que no descarten “cap altra acció”, malgrat que donen unes setmanes de marge, almenys fins passades les eleccions del 10-N.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article