El dentista gratuït per a persones en situació de vulnerabilitat de Barcelona supera el miler de pacients

Una de les usuàries del servei: “És la primera vegada en molt de temps que surto al carrer amb totes les dents”


El servei d'odontologia gratuït per a persones en situació de vulnerabilitat que va posar en marxa l'Ajuntament de Barcelona l'any passat ha superat el miler de pacients, amb prop de 6.000 visites i més de 2.700 tractaments.

El 78% dels 1.079 pacients que ha atès de moment aquest servei han estat derivats de serveis socials; el 20%, d'altres serveis especialitzats, com de sensellarisme o d'atenció a la violència masclista, i el 2% de Centres d'atenció i seguiment de les drogodependències (CAS). “La salut bucodental és importantíssima, no és de segona. Els pacients quasi renaixen en alguns aspectes. Poden somriure, anar a demanar feina i sortir al carrer en una situació d'autoestima molt diferent”, afirma la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que reivindica aquest servei i la creació del dentista municipal -suspesa cautelarment per un recurs del Col·legi d'Odontòlegs- per haver “iniciat el camí” d'ampliar la cartera pública del dentista.

“Que què m'han fet aquí? Tornar-me l'alegria”, resol Lluís Doporto, de 66 anys, un dels més de mil pacients que han visitat en els darrers mesos les instal·lacions del carrer de Viladomat. Per a aquest veí de la Sagrada Família, hi ha “un abans i un després” amb el tractament, que ha consistit en dues pròtesis i una fèrula, a més de sis càries que li han curat. La salut bucal se li va començar a deteriorar i es va agreujar quan els projectes professionals es van truncar.

Doporto va demanar en diferents odontòlegs pressupostos per a implants, que no baixaven dels 5.000 euros, un preu inassumible per a aquest veí de Barcelona, que percep la Renda Garantida i paga 435 euros per al lloguer d'una habitació. Als serveis socials, li van proposar si volia fer de “conillet d'Índies”, recorda, d'un nou servei d'odontologia. No s'ho va pensar gens. Ara, amb les pròtesis -la cirurgia d'implants no està inclosa en el servei- fa gala d'aquesta alegria.

“És la primera vegada que surto al carrer amb totes les dents en molt de temps; la primera vegada que parlo tant”, exclama María Luisa Varela, de 82 anys, mostrant la pròtesi que li han col·locat. “La família encara no m'ha vist. No sé què dirà el meu nét, que està acostumat a veure'm sense dents”, continua aquesta veïna del Raval Nord, que recorda com les dents se li van començar a trencar soles. “No podia menjar, només vam poder salvar-me quatre dents. Estava molt acomplexada. Ara em sento una altra persona, estic molt contenta”, diu.

En total, 1079 pacients han passat per aquest servei des que es va posar en marxa el novembre de l'any passat. El 51% dels pacients són homes i el 49%, dones. La mitjana d'edat se situa en els 50 anys. El 20% són veïns de Ciutat Vella; el 18%, de Nou Barris; el 14%, de Sant Martí; l'11%, de Sants-Montjuïc; el 9%, de l'Eixample; el 7%, de Sant Andreu i d'Horta-Guinardó; el 6%, Sarrià-Sant Gervasi; el 6%, de Gràcia i l'1%, de Les Corts.

Ampliar la cartera pública de serveis

Tarafa assenyala que el servei d'odontologia gratuït es dirigeix al 12% de les persones, segons dades aportades per la regidora, que no pot anar al dentista per motius econòmics i destaca que la salut bucodental és “cabdal” per evitar “problemes gàstrics, cardiovasculars i, també, mentals i d'autoestima”. La regidora de Salut destaca que amb aquest servei volien iniciar el camí per “poder donar servei a les persones en situació de vulnerabilitat” i, també, “pressionar la Generalitat i l'Estat perquè entomin la seva responsabilitat, que és incorporar l'odontologia a la cartera de serveis públics”. Actualment, la cartera pública es limita a l'extracció de dents, de petita cirurgia bucal i a programes de prevenció en col·lectius específics.

Convenciment que el dentista municipal serà una realitat

Sobre la creació del dentista municipal, que l'Ajuntament de Barcelona va haver d'aturar després que el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) hi presentés un recurs contenciós administratiu i un jutge imposés mesures cautelars, Tarafa s'ha mostrat convençuda que tirarà endavant. La regidora de Salut espera que, amb el recurs que l'Ajuntament va presentar, “en breu, a finals d'aquest any” s'aixequin les cautelars i es pugui reprendre la maquinària del projecte i complir amb els terminis acordats, tenint en compte, això sí, el període de temps en què no hauran pogut treballar-hi.

Es tracta d'un projecte que pretén introduir un operador nou al mercat, un dentista municipal. El model haurà de ser sostenible i, per tant, no podrà ser gratuït, i, segons els càlculs del consistori, podrà ajustar els preus entre un 13 i un 40% depenent del tractament. El ple de Barcelona va aprovar el març passat, en l'anterior mandat, crear el dentista municipal amb els vots a favor de BComú, ERC, CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé i els vots en contra del grup municipal Demòcrata, Ciutadans i PPC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article