Afers Socials inicia una nova fase de la Renda Garantida amb una pujada de la prestació

L'ajuda ja té més de 123.000 beneficiaris, un 15% més que el setembre de 2017


Amb el suport de  

El passat 15 de setembre es va iniciar la tercera fase d’implementació de la Renda Garantida de Ciutadania amb un nou canvi d’import que ha comportat un increment de la quantia, que passa del 91% al 97% de l’Indicador de Renda de Suficiència (IRSC), tal com estableix la mateixa Llei 14/2017.

Aquest canvi suposa una prestació de 644 euros en el cas de les unitats familiars formades per un sol membre, 956 euros per a les de dos, 1.029 euros per a les de tres, 1.102 euros per a les de quatre, i 1.181 euros per a les de cinc. Aquestes quanties no només fan referència a la prestació que es rep, sinó també al llindar d’ingressos que no es pot superar per accedir a la prestació.

En aquest sentit, el Departament apunta que amb aquesta pujada s’ampliarà el nombre de persones beneficiàries,. Actualment, la conselleria destina mensualment 30,6 milions d’euros a les prestacions i complements de l’ajut, un 70% més que quan es va començar a implementar, i recorda que la plena implementació de la RGC es produirà a partir del dia 1 d’abril de 2020, quan es produeixi l’equiparació definitiva del llindar d’accés i de l’import de la prestació al 100% de l’IRSC, “fet que permetrà arribar a un univers encara més ampli”, expliquen fonts del Departament.

Les persones beneficiàries

Des de la seva posada en marxa fa dos anys, el nombre de beneficiaris de la prestació, explica la conselleria, ha anat creixent i ha passat de 107.134 persones el setembre de 2017 a 123.314 persones en l’actualitat (79.240 expedients), el que suposa un increment del 15%.

La major part d’aquests beneficiaris (75.446 persones) fan referència a expedients de persones activables laboralment (31.372 expedients) i la resta es tracta de pensionistes amb rendes baixes que veuen complementades les seves prestacions (47.868 persones).

En aquest sentit, segons afirma Afers Socials, “el nombre de beneficiaris de la Renda Garantida s’està ampliant” i “supera a bastament els de l’antiga renda mínima d’inserció”. La darrera dada de beneficiaris de la RMI va ser d’uns 64.000 el juliol de 2017, i, segons destaquen “amb la RGC s’ha pràcticament duplicat el nombre de persones beneficiàries”.

Pel que fa al perfil del beneficiari, la persona titular de la prestació es tracta majoritàriament de dones (60%), entre 35 i 65 anys (84%), de nacionalitat espanyola (82%) i pertanyents a unitats familiars d’un sol membre (42%).  

Unes 5.600 famílies accedeixen a contractes de treball

Però la implementació de la RGC va més enllà, asseveren a la conselleria, ja que busca la inserció laboral dels destinataris. En aquest sentit, destaquen a Afers Socials, un dels seus objectius principals és que “la gent que la percep ho deixi de fer perquè ha trobat feina”. Des de setembre del 2017 un total de 5.655 famílies han accedit a un contracte de treball, una mitjana d’inserció de gairebé 230 famílies al mes, l’equivalent al 18% dels expedients vigents de les persones activables laboralment.

En aquest sentit, al Departament també assenyalen que des de setembre de 2017 s’han realitzat més de 177.000 serveis a les oficines de treball de la Generalitat per als perceptors de la RGC, i des de la posada en marxa de la prestació, s’han atès 169.574 persones, principalment a través d’una cita programada en una Oficina de Treball del SOC, així com també a les Oficines d’Atenció Ciutadana o d’Afers Socials. En total, s’han registrat 105.082 sol·licituds de la prestació.

Pel que fa al temps de resposta, la conselleria afirma que les sol·licituds es responen de mitjana en un termini de dos mesos i mig, “totes dins de termini, aconseguint en el darrer any una reducció de mes i mig en el temps de resposta”, manifesta el Departament.

D’altra banda, des de setembre de 2018, el 37% de les sol·licituds de prestacions i complements de la Renda Garantida valorades han complert els requisits, el que suposa un increment del 27% respecte al primer any. La major part de les sol·licituds que incompleixen els requisits marcats per la llei, afirma la conselleria, són per superar el límit d’ingressos (40%), per tenir un treball a jornada completa (12%) o per no acreditar la residència continuada i efectiva a Catalunya (10%).

Reglament i coordinació territorial

El passat mes de juny es va constituir la Comissió de Govern de la RGC, espai de governança compartida de la prestació entre els diferents departaments de la Generalitat, les entitats, els agents socials més representatius i els ajuntaments, així com l’òrgan encarregat de les funcions d’avaluació i seguiment de la seva aplicació i funcionament. D’altra banda, el Departament recorda que el reglament de la RGC continua el seu procediment administratiu i està previst que s’aprovi definitivament a principis del 2020.

Així mateix, apunta que s’està realitzant el desenvolupament de la coordinació territorial, amb la creació de tres experiències pilot de taules territorials. En aquestes també participaran les entitats i agents socials del territori per aconseguir una gestió “encara més propera i adaptada a les necessitats de la ciutadania”, especialment dels col·lectius més vulnerables.

“El seu caire territorial i funcionament coordinat vetllarà per la correcta implementació de la llei i dels plans d’inserció laboral i inclusió social amb la participació de totes les unitats que gestionen la RGC”, al·leguen des d’Afers Socials i Famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article