La gent gran reivindica el seu paper en la societat: ‘Tenim veu, decidim’

El 8è Congrés Nacional de la Gent Gran aplega a més de 400 persones encarregades d'acordar els reptes que ha d'abordar Catalunya entorn l'envelliment


Amb el suport de  

Una àmplia representació del col·lectiu de la gent gran de Catalunya s'ha reunit aquest divendres a Món Sant Benet, al Bages, per celebrar el 8è Congrés Nacional de la Gent Gran, una trobada organitzada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, juntament amb el Consell de la Gent Gran de Catalunya, en el qual participen més de 400 persones encarregades d'acordar els reptes que s'han d'abordar al territori per tal de fer efectiu un envelliment saludable, actiu i digne.

Sota el lema ‘Tenim veu, decidim’ el congrés d'aquest divendres aplega a 360 delegats d'arreu del territori, així com 40 tècnics i experts dels consells comarcals, on es consensuaran i debatran, a través de dues ponències, totes les aportacions i reivindicacions que s'han fet durant 48 trobades territorials precongressuals, celebrades entre abril i juny, i en les quals han participat més de mil persones. En aquestes reunions prèvies, s'han recollit les demandes del col·lectiu en diversos àmbits entorn la gent gran, com la dependència, les pensions, l'envelliment actiu de la població, la mort digna, la solitud no volguda o el maltractament, entre d'altres.

Arran de la trobada d'aquest divendres, es consensuaran unes conclusions i s'acordarà un manifest conjunt que serviran per establir un marc de treball postcongressual, amb el qual, administracions i agents cívics, podran implementar les reivindicacions del col·lectiu.

Per Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, aquest congrés és una mostra de com la ciutadania i l'administració treballen conjuntament per donar “resposta” als reptes de l'envelliment des d'una perspectiva “inclusiva, activa i comunitària”.

El conseller ha manifestat que aquesta trobada marcarà les polítiques sobre gent gran en els pròxims quatre anys, i ha recordat que correspon al col·lectiu “decidir com s'han d'abordar els reptes”, tot anunciant que aquestes bases que se senten aquest divendres es tindran molt en compte al desembre, quan està previst realitzar el Plenari del Consell de la Gent Gran i on es pretén presentar la Llei d'adaptació de la societat catalana a l'envelliment.

En aquesta línia s'ha manifestat el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, qui ha assenyalat que aquest congrés és un exemple de com el treball col·lectiu marca l'agenda política i social a través d'un “mandat democràtic i participatiu”, en el qual el “diàleg, l'acord i el consens” aconsegueixen marcar “drets i responsabilitats” per la dignitat de les persones grans.

Treball ampli i de consens

Durant tota la jornada, els delegats d'arreu del territori treballen en comissions amb dues ponències on es debatran les demandes del col·lectiu: ‘El present de les persones grans: drets i deures’ i ‘Les persones grans del futur: polítiques d'adaptació de la societat de l'envelliment’.

Josep Montané, vicepresident del congrés, creu que és important incidir en què ambdues ponències recullen els neguits del col·lectiu, ja que una tractarà sobre els drets que han perdut i “cal reivindicar-los” mentre la segona, més centrada en el futur, és necessària, ja que, com apunta, la gent gran representa el 20% actual de la població catalana, i en deu anys aquest percentatge arribarà al 30%. “Volem tenir un paper en aquesta societat, s'escolta poc la veu de la gent gran i ho denunciem”, explica Montané. “Som un grup molt important i volem tenir veu, hem de ser escoltats. Reclamem tenir el lloc que ens toca perquè amb el nostre treball individual i col·lectiu hem aixecat aquesta societat, i sembla que no es considera l'experiència que hem acumulat les persones grans”, lamenta.

Montané considera que la participació a l'hora de construir els seus reptes és cabdal, i en aquest sentit, apunta que no només ha de ser a través de la via associativa, sinó també de la policia. “Hem de formar part de les administracions. Tenim un òrgan com és el Consell de la Gent Gran que és consultiu, no decisiu, i aquesta és una de les nostres aspiracions”, remarca.

Implementar els reptes assolits

Després de la trobada s'iniciarà la fase postcongressual, la “més important”, segons destaca el vicepresident del congrés. “Es quan s'han d'implementar els acords, portar a la pràctica totes les demandes”. Encara que reconeix que cal més implicació de les administracions per assolir aquests reptes, Montané crida a l'optimisme: “Hem de participar, així aconseguirem les nostres demandes”, diu convençut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article