Comença la vaga indefinida a les universitats per reclamar l'avaluació única

Els estudiants demanen que participar a les mobilitzacions contra la sentència del procés no els perjudiquin acadèmicament


Els tres campus de la UPF a Barcelona i el de l'escola de la UPC han estat els quatre campus on diversos grups d'estudiants s'hi han quedat a dormir per poder preparar el primer dia de vaga indefinida que comença aquest dimarts.

Els estudiants que han volgut anar a classe s'han trobat els accessos bloquejats per evitar que les classes es puguin dur a terme amb normalitat. A altres campus, com el de Diagonal de la UB o el de la UAB, la normalitat ha estat la tònica general. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat la mobilització per reclamar l'avaluació única i l'anul·lació de les activitats avaluables mentre durin les protestes per garantir “la màxima resposta” a la sentència del procés amb mobilitzacions al carrer. Els estudiants universitaris catalans estan cridats a la vaga indefinida a partir d'aquest dimarts, una aturada que dimecres i dijous s'estén als instituts per als alumnes majors de 16 anys. Els estudiants també demanen que les universitats es posicionin públicament tant per la sentència com per “la repressió rebuda per les joves i estudiants”, i creuen que és “insuficient” el manifest que han anat aprovant els diferents claustres.

Piquets en algunes universitats

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha estat de les més afectades pels piquets. Tres grups de 100, 40 i 20 estudiants s'havien quedat a dormir als tres campus, Ciutadella, Poblenou i Mar, respectivament, i han bloquejat els accessos a l'hora de l'inici de les classes. Fonts de la universitat han explicat que s'han viscut “punts de tensió” perquè un grup d'estudiants ha intentat desbloquejar les portes per poder seguir les classes amb normalitat. La negociació amb els piquets continua per intentar “desbloquejar” la situació.

Precisament la Universitat Pompeu Fabra ha estat la darrera a publicar el comunicat sobre la flexibilització dels sistemes d'avaluació als seus centres. Tot i que el claustre va rebutjar el dia 24 d'octubre l'avaluació única, en un comunicat on s'obre la porta que aquest sistema s'utilitzi en les recuperacions dels estudiants que vulguin acollir-s'hi i es defensa que ja s'havien posat en marxa sistemes “compatibles amb el model UPF” que flexibilitzin el sistema avaluatiu. A més, es demana respectar els drets “de tothom” i es fa una crida “a la cordialitat”.

Aquesta crida arriba després de les escenes de tensió que grups d'estudiants de SEPC i grups d'estudiants  van protagonitzar la setmana passada. Els més greus van tenir lloc a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) i el rectorat va decidir tancar-la i suspendre les classes dijous passat per evitar “enfrontaments físics”. A la UB, el rectorat ha deixat en mans de cada facultat la decisió i la possibilitat d'arribar a acords amb els estudiants. De moment, en una desena de facultats (Ciències de la Terra, Economia, Educació, Filosofia, Geografia i Història i Física) s'ha acordat evitar les activitats avaluables fins el 5 de novembre i permetre l'avaluació única. A Farmàcia, s'han suspès les activitats d'avaluació, les classes pràctiques i totes les activitats que suposin assistència obligatòria per part dels estudiants. Hi ha cinc facultats més que estan pendents d'acordar aquestes mesures.

A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que aquest dimarts ha trobat els accessos bloquejats al centre de Manresa després que un grup d'estudiants s'hi quedessin a dormir, s'ha derivat que cada escola acordi amb els estudiants, i en funció de les demandes, prendre mesures extraordinàries. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el consell de Govern està previst per aquest dimecres, igual que a la Universitat Rovira i Virgili mentre que a la Universitat de Girona està previst per dijous.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article