Generar estratègies conjuntes, l'objectiu del primer Congrés d'Habitatge de Catalunya

Els moviments socials que lluiten per un habitatge digne impulsen el congrés que se celebrarà el 16 i 17 de novembre a Barcelona


Una cinquantena de grups d'habitatge, Sindicats de Llogateres i PAH's d'arreu el territori català impulsen el primer Congrés d'Habitatge de Catalunya, que tindrà lloc el 16 i 17 de novembre a Barcelona. L’objectiu és molt clar: generar estratègies unitàries per tot el moviment que impliquin un salt qualitatiu en la defensa del dret de l'habitatge.

Durant els últims anys han aparegut, arreu del territori català diversos grups en defensa de l’habitatge. “La crua realitat de les llars catalanes, especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, és terrible”, alerten els moviments en un comunicat conjunt.

Ara mateix, la capital catalana és la ciutat més cara de tot l’estat espanyol, tant amb lloguers com amb hipoteques. “Tenim uns serveis socials col·lapsats, uns 14 desnonaments al dia i centenars de famílies forçades a viure en albergs i habitacions de més de 300 euros. Mentrestant, ni el govern d’Espanya, ni la Generalitat ni l’Ajuntament fan polítiques valentes per frenar aquest desastre”, assenyalen.

Davant d’aquesta situació, els moviments socials en defensa de l’habitatge s’han organitzat per parar desnonaments amb la PAH, oferir les alternatives, com les okupacions d’edificis buits i han plantat cara a petits i grans propietaris. “Hem obtingut una gran victòria a mitjans de juliol contra el gegant Blackstone, al bell mig del Raval”, expliquen.

Amb tot, tal i com reconeixen les mateixes organitzacions en un comunicat, ho han fet “amb més suor i cor que pas cap i estratègia”. Alerten que cada setmana, segueixen arribant casos i casos de persones amb situacions molt i molt precàries i que no tenen temps per plantejar-se si estan seguint la direcció correcta.

Una lluita transversal

Són, precisament, aquestes preguntes les que porten als activistes a plantejar el primer Congrés d’Habitatge de Catalunya. Un congrés que s’ha cuinat a foc lent, ja que els moviments que lluiten per un habitatge digne han impulsat diverses accions al llarg del darrer any.

Debats locals i debats sectorials que han intentat acostar la a lluita d’habitatge a altres sectors. Ara, però, alerten que fa falta que el món laboral, cooperatiu, el feminisme i el jovent “aportin el seu gra de sorra”. “Com poden ajudar-nos? Hi ha feines que podem fer conjuntament i no repetir feina? Durant el congrés S’hauran de contestar aquestes preguntes i a moltes altres”.

El congrés comptarà amb un sèrie de debats, tallers i activitats paral·leles i es farà a la Nau Bostik, un equipament cultural ubicat al barri de la Sagrera de Barcelona. “La lluita per un habitatge digne ja no es troba en les administracions, totalment col·lapsades: només un moviment fort i organitzat ens portarà a una victòria per a totes”, destaquen els moviments.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article