Un estudi conclou que la inversió en adaptació funcional de la llar s'amortitza en menys de nou mesos

Un 82,3% dels beneficiaris han declarat sentir-se més autònoms i un 97,3% més segurs a la seva llar


Adaptar les llars a les persones grans o a les persones en situació de dependència esdevé una millora qualitativa per la vida d’aquestes, encara que també propicia l’estalvi en les necessitats de suport a aquest col·lectiu, en tant que la despesa realitzada es pot amortitzar en menys de nou mesos, segons conclou l’estudi ‘Impacte econòmic i social de l’adaptació funcional de la llar del 2012 al 2017’.

La investigació, realitzada per la Universitat de Barcelona sobre el Programa d’Adaptació Funcional de la Llar per a persones grans o en situació de dependència, de l’Ajuntament de Barcelona i que gestiona el Centre de Vida Independent, conclou que la potenciació de l’autonomia d’aquest col·lectiu s’associa a un major nivell de benestar que “justifiquen els beneficis de la introducció d’elements de suport a les llars”, així com l’adequació del bany a les necessitats dels usuaris del programa. 

Segons l’informe, les intervencions que es realitzen tenen un cost mitjà d’entre 650 i 700 euros en el cas de productes de suport, mentre que els arranjaments de la llar suposen entre 2.300 i 2.400 euros, uns imports que s’amortitzen de mitjana entre el 7 i els 9 mesos, calculat en termes de la reducció en necessitats d’ajuda de terceres persones com els serveis d’atenció domiciliària o cuidadors. “Sumat als beneficis per a la persona, denota la importància d’invertir en aquest tipus de servei”, conclou l’estudi.

A més, la investigació indica que el programa suposa una “clara reducció de l'autopercepció de necessitat d'ajuda de terceres persones”. En aquest sentit, un 82,3% dels beneficiaris han declarat sentir-se més autònoms després de les intervencions dutes a terme, i un 97,3 % consideren que la intervenció efectuada els ha servit per estar més segurs a casa, mentre que un 95,4% dels beneficiaris estima que, a partir de la intervenció, el seu dia a dia ha canviat.

L’estudi, desenvolupat pel Dr. Ramon Alemany i la Dra. Mercedes Ayuso del Riskcenter de la Universitat de Barcelona, ha analitzat una mostra formada per 2.122 casos realitzats del 2012 al 2017 pel Programa d'Adaptació Funcional de la Llar.

Aquest programa forma part de la cartera de serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona (Departament de l'IMSS), a través del Departament d'atenció social per a la gent gran i per a la promoció de l'autonomia personal, que gestiona l'entitat del Centre de Vida Independent. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones grans que viuen a casa seva i cuidar als seus cuidadors mitjançant la descàrrega de les seves tasques.

Per aconseguir-ho es fa una valoració de la persona i les seves necessitats per tal d'introduir productes de suport, així com realitzar arranjaments a la llar que ajudin al desenvolupament autònom de les activitats quotidianes. “Aquest augment de l'autonomia contribueix a potenciar un envelliment actiu i una major autoestima, pel fet de poder seguir desenvolupant les tasques de la vida diària a la mateixa llar”, argumenten des del Centre de Vida Independent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article