Les caigudes en dones més grans de 75 anys es redueixen un 38% gràcies a un programa d'exercicis

Més de 400 pacients participen en un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària


Un programa d'exercicis curt i el seguiment al centre d'atenció primària (CAP) ha permès reduir un 20% les caigudes en la gent gran; una disminució que ha arribat fins al 38% en el cas de les dones.

Són els principals resultats d'un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol), que s'ha dut a terme amb 401 pacients de 75 a 90 anys de deu centres de l'Àrea Metropolitana Nord. La investigació ha consistit en una primera fase d'entrenaments en grup amb exercicis físics adaptats per a la gent gran i guiada per un fisioterapeuta, durant dotze sessions. Després, durant un any s'ha fet un seguiment trimestral dels pacients a través del servei d'infermeria. Per grups d'edat, la disminució de les caigudes ha estat del 49% en persones entre 80 i 84 anys.

Aquesta reducció s'ha trobat en comparar les persones que han participat en el programa amb aquelles majors de 75 anys que no l'han seguit i que han continuat amb les activitats habituals. Les primeres fases de l'estudi, innovador en el seu camp, es van iniciar el 2015 i han conclòs fa poc amb la fase de seguiment d'un any.

L'estudi ha estat liderat pel doctor Rafael Azagra, investigador de l'IDIAPJGol, professor de Medicina de Família a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i metge de família del CAP de Badia del Vallès. Juntament amb altres investigadors, ha coordinat un equip que ha comptat amb la col·laboració de 139 investigadors associats entre metges i infermeres, set fisioterapeutes i tres monitores externes.

A part del CAP de Badia del Vallès, la resta de centres on s'ha dut a terme l'estudi són Creu Alta Sabadell, Canaletes Cerdanyola, Centre Sabadell, ca n'Oriac Sabadell, La Llagosta, Castellar del Vallès, Sud Sabadell, Sant Miquel Granollers i Can Rull Sabadell. Nou d'aquests centres pertanyen a l'Institut Català de la Salut (ICS) i el desè, i l'equip de fisioterapeutes, al Consorci Sanitari Parc Taulí.

La investigació té el nom d'Estudi PRECIOSA i ha estat finançat pels fons europeus FEDER a través de l'Institut de Salut Carlos III, amb suport als investigadors de l'DIAP Jordi Gol i l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article