La nova Carta del Voluntariat en l’àmbit de la salut s’amplia a l’atenció primària i a la comunitària

El document vol consolidar la tasca de les 20.000 persones que col·laboren en el sistema sanitari i donar-li visibilitat


La nova Carta del Voluntariat en l'àmbit de la salut, el marc que regula el paper dels voluntaris en el sistema sanitari, s'amplia a l'atenció primària i a la comunitària, ja que fins ara se centrava en els hospitals i centres sociosanitaris.

La seva aplicació també es fa extensiva a l'àmbit de la salut mental i les addiccions. L'objectiu del document és promocionar i consolidar el voluntariat en el sistema públic de salut i donar-li més visibilitat. “Es tracta de posar un marc de més ordre perquè hi pugui haver una relació còmoda entre els voluntaris i professionals”, ha recalcat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la presentació de la nova carta, que actualitza la del 2010.

Es calcula que a Catalunya hi ha mig milió de persones voluntàries vinculades a unes 12.000 entitats i que unes 20.000 d'aquestes es dediquen als serveis sanitaris. El document, que els seus artífexs han presentat aquest dijous al Casino L'Aliança del Poblenou, vol donar cobertura i seguretat a l'acció voluntària, especialment en termes organitzatius i de qualitat. Juntament amb altres aspectes innovadors, la nova carta reconeix l'acció transformadora del voluntariat en salut i destaca el paper de les entitats que el vehiculen.

A tall d'exemple, els voluntaris que col·laboren amb el sistema sanitari fan tallers amb els pacients, imparteixen cursos o els acompanyen en tasques com tràmits administratius. Els voluntaris dediquen temps i esforç per estar al costat de les persones i del seu entorn en moments molt vulnerables de la vida. “La majoria ens diuen que donen, però sobretot que reben”, ha ressaltat Vergés.

La consellera, que ha participat en la presentació de la carta juntament amb el titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha reivindicat que el voluntariat “ajuda a apropar la societat al sistema de salut” i ha assenyalat que “contribueix a arribar on els professionals, que fan una tasca imprescindible, no podrien fer-ho”.

“Hem de ser capaços de crear una societat que es comporti com una tribu, que no deixi ningú enrere i que quan a algú li falli una pota del seu projecte vital, trobi sempre una mà que l'agafa i l'acompanya”, ha afirmat la titular de Salut, per afegir: “És una tasca que no la fan les administracions soles, sinó que la fem entre tots”.

La nova Carta del voluntariat en l'àmbit de la salut és fruit d'un treball col·laboratiu que va començar el 2018 i en què han participat més d'un centenar de persones vinculades al voluntariat i a l'àmbit de salut i social, al món local i a l'universitari. La carta està alineada amb la Llei 25/2015 del voluntariat i foment de l'associacionisme i amb la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l'atenció sanitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article