Obren una unitat per evitar que persones grans fràgils perdin autonomia durant l’ingrés

L’espai a Vall d'Hebron i Sant Rafael, amb 26 llits, presta especial atenció en la il·luminació o a reduir el soroll per afavorir el descans

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital Sant Rafael han posat en marxa de forma conjunta una unitat per a persones grans amb fragilitat. Són pacients d'edat avançada que mantenen l'autonomia i viuen a casa, però que comencen a tenir problemes de mobilitat o cognitius o pateixen més duna malaltia.

Durant l'ingrés hospitalari, aquests pacients presenten més risc de patir trastorns de la mobilitat o deliri i perdre l'autonomia i per això un dels objectius principals de la unitat és prevenir-ne la davallada funcional i afavorir-ne la recuperació.

L'espai assistencial, que consta de 26 llits i es troba al Sant Rafael, ha estat dissenyat segons el model d'hospital acollidor amb les persones grans. Per exemple, presta especial atenció en la il·luminació o a reduir el soroll per afavorir el descans i les habitacions tenen senyalització nocturna per guiar el pacient al lavabo.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat aquest dijous la Unitat de Fragilitat que gestionen de forma conjunta Vall d'Hebron i Sant Rafael. La titular de Salut ha subratllat que el sistema sanitari s'haurà d'adaptar cada vegada més a les necessitats de la gent gran per l'envelliment de la població.

Els entorns hospitalaris convencionals tracten l'agudització de la patologia que motiva l'ingrés, però molts d'aquests pacients es troben en una situació fràgil que pot causar una davallada funcional per l'impacte de l'ingrés. La unitat vol intentar “no institucionalitzar el malalt” i revertir-ne la fragilitat gràcies a l'atenció rebuda i a l'ambient, n'han destacat els seus responsables. Això pot suposar una reducció de la freqüentació als serveis d'urgències hospitalaris i a les unitats d'hospitalització d'aguts convencionals, ja que aquests pacients són els que generen més demanda assistencial.

La nova unitat té 26 llits, en dotze habitacions dobles i dues individuals, i ha estat dissenyada per afavorir la reducció de soroll i les incomoditats i facilitar la recuperació i l'autonomia del pacient. Per augmentar la seguretat del pacient i evitar el risc de caigudes, les habitacions disposen d'il·luminació amb llum de senyalització nocturna i timbre dins del bany, que disposa de terra i cadira antilliscant.

Els llits tenen baranes dobles a cada banda amb botons de comandament i sistema d'il·luminació del terra del llit. El Servei d'Infermeria controla els comandaments del llit perquè, durant la nit, estigui en una posició segura que permeti al pacient aixecar-se fàcilment i, en cas de caiguda, que la lesió sigui menor.

També s'han eliminat barreres arquitectòniques a les habitacions per promoure la màxima autonomia dels pacients. Les habitacions aprofiten la llum natural durant el dia i el color del capçal del llit i de les cortines de separació és suau, per afavorir la sensació de tranquil·litat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Teresa Rossell Barcellna
1.

Aquesta nova unitat sera molt util com dius per a potenciar que les persones grans mantinguin les seves capacitats, autoestima i autonomia per tornsr a casa. Pot ser un exemple de eficiencia per a que l’adoptin altres centres hospitalaris. Felicitats per la teva segura intervencio!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article