La CONFAVC celebra la tercera edició dels premis (Re)coneixements Veïnals

La Vocalia de la dona de Rocafonda, la Casa de la Premsa, i el mapa de l'amiant de Badia, iniciatives guanyadores d'aquest any


Aquest dijous s’ha celebrat l’acte dels (Re)coneixements Veïnals, una iniciativa que cada dos anys la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) dóna a lluites i projectes comunitaris, promoguts per entitats veïnals amb o sense altres organitzacions, i que aporten benestar als barris.

Enguany s’han presentat nou projectes comunitaris i vuit lluites veïnals, dels quals el Jurat ha volgut reconèixer, com projecte comunitari guanyador, els 20 anys de la Vocalia de la Dona de l’AV de Rocafonda, l’Esperança, Ciutat Jardí i Valldeix (Mataró).

Segons el Jurat: “Un projecte que ha merescut el guardó per la seva “actuació transversal des de la mirada de les dones a un barri amb moltes necessitats. Una millora del barri que s’ha fet treballant per a col·lectius vulnerables i invisibles, com són les dones, i durant una llarga trajectòria sostinguda de 20 anys”.

Com a accèssit s’ha volgut reconèixer la campanya que la Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell, per a celebrar els seus 50 anys, amb una gran tartera d’actes com conferències als barris i als centres educatius, un llibre d’història, una exposició fotogràfica, un còmic i un documental, entre altres actes.

El jurat ha considerat aquesta iniciativa a destacar “ per la projecció del moviment veïnal del futur, fent un enllaç amb generacions pretèrites, amb les futures, a per a motivar la seva participació”.

Pel que fa a les lluites, el Jurat ha volgut donar un premi compartit a la lluita per la recuperació de la Casa de la Premsa a Barcelona (Entitats veïnals del Poble Sec amb altres organitzacions socials); i el Mapa de l'amiant, de l’AV de Ciutat Badia.

Així, en el primer cas, el jurat ha considerat: “que ha estat una lluita que ha filat un gran treball en xarxa amb perseverança, i és un exemple de com un equipament cultural i amb valor arquitectònic – la Casa de la Premsa destinada a albergar els corresponsals que cobrien l’Exposició Universal de 1929- pot ser un motor transformador pel barri i per la cohesió social”.

En el segon cas el jurat ha destacat “la persistència d’una lluita iniciada des dels moviment veïnal amb col·laboració amb altres entitats i administracions, i que pot tenir un efecte de rèplica com una bona pràctica de com tot un poble s’aplega per a respondre i enfrontar un problema de salut que ens afecta a tots els veïns i les veïnes .

Pel que fa a les votacions populars, que en aquesta tercera edició ha batut el rècord amb la suma de 596 vots a través d’un enllaç a la web, han premiat el Servei de reforç escolar a l'IES Numància – impulsat per la FAVGramanet- i de nou la recuperació de l’edicifi de la Casa de la Premsa, amb 262 vots i 147 vots respectivament.

Enguany les candidatures han estat presentades per entitats veïnals de Manresa, Terrassa, Sabadell, Badia del Vallès, Castelldefels, Mataró, Sant Joan Despí, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Barcelona.

Pel que fa a les temàtiques que abracen aquestes lluites i projectes, busquen revertir drets perduts i erosionats per la degradació de l’Estat del Benestar – com l’educació i la sanitat-; efectes devastadors de l’especulació immobiliària i la contaminació del medi ambient, o lluites per la recuperació del patrimoni cultural i arquitectònic, entre altres temes pròpiament d’apoderament de les veïnes i les persones immigrades; i del mateix moviment veïnal.

La Plataforma Salvem El Cabanyal: Premi Honorífic 2019

Amb caire festiu,  l’acte dels (Re) coneixements Veïnals ha arrencat aquest a les 17,30h amb la xerrada “ El Cabanyal, 21 anys de lluita reeixida” que ha comptat amb el i les representants de la Plataforma Salvem el Cabanyal, Faustino Villora, Maribel Domènech i Pepa Dasí.

La Junta de la CONFAVC enguany que s'ha dissolt la Plataforma Salvem El Cabanyal ha volgut reconèixer aquesta experiència perquè “durant 21 anys de resistència ha sabut fer xarxa i aglutinar veïns i veïnes, i diferents col·lectius per aturar un projecte urbanístic especulatiu de la ciutat de València, promogut per l’ex Alcaldessa Rita Barberà, que suposava la destrucció de part d'aquest barri mariner històric, declarat Bé d'Interès Cultural.

L’any 2016 i després de 18 anys de lluita i resistència, el govern municipal, sorgit de les eleccions del maig del 2015, va derogar el “Pla de Destrucció” conegut com a PERI del Cabanyal Canyamelar. La Plataforma Salvem El Cabanyal havia guanyat la lluita contra l’especulació: ara calia afrontar la rehabilitació d’aquest barri mariner valencià, empès des de l'antiga administració local a una degradació accelerada.

El veredicte deliberat a Lledoners

Tal com especifiquen les bases, enguany el jurat ha tingut l’especificitat que per a deliberar el veredicte es va reunir a la presó de Lledoners el dia 8 d'octubre, ja que la Junta de la CONFAVC va convidar a Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, a ser part del Jurat com a persona activista fortament implicada en les problemàtiques socials.

Per aquest motiu, el jurat, compost també pel director general d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls; la presidenta de l’Associació Dona Balàfia de Lleida, Josepa Teresa Farreny ; i els presidents de l’AV de Can Sant Joan de Montcada i Reixac i de la CONFAVC, José Luis Conejero i Jordi Giró respectivament, van deliberar el veredicte dels premis en una reunió feta amb Cuixart a un locutori separat per un vidre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article