L’ICS forma els professionals en alletament matern per apoderar les famílies i aconseguir lactàncies exitoses

La lactància materna és clau per al desenvolupament del nadó prematur


Un dels objectius assistencials de les unitats neonatals de l’Institut Català de la Salut (ICS) és aconseguir una lactància materna exitosa en els nadons ingressats, fonamentalment nadons prematurs, en els quals la lactància materna ha demostrat ser un factor protector del desenvolupament. L’apoderament de les mares i les famílies en lactància materna exitosa és més complex en aquestes situacions.

Per aquest motiu, el Programa Assistencial d’Expertesa PADEICS-NIDCAP, que és el programa de cures individualitzades per al desenvolupament i la cura dels recent nascuts impulsa diverses accions dirigides a l’entorn hospitalari.

Una de les activitats que es promouen serveix per potenciar la formació. Així, durant el mes d’octubre, s’han completat els cursos de Formadors de Formadors en Alletament Matern als diferents hospitals de l'ICS. En aquests cursos es treballa l’assessorament en lactància materna, “que intenta apoderar les pares i les mares, per tal que tinguin confiança en la seva capacitat d'alletar i que se sentin compreses amb les decisions que prenen”, asseguren fonts de l’ICS.

Actualment, hi ha 12 professionals en formació, mentre que a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona compten ja amb nou i dotze professionals formats, respectivament. També a l’Hospital Germans Trias s’està duent a terme formació sobre alletament matern, de la qual dilluns vinent comença el II Curs de Coneixements en Lactància Materna per a Professionals de la Salut.

L’objectiu de l’ICS és formar el 80 % del personal de les unitats de nounats dels hospitals de la institució, com ho exigeix la Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN). Aquesta iniciativa facilita la inclusió de les famílies en la cura dels seus fills i en la presa de decisions des del primer moment.

Entre altres mesures, s’ofereix informació i suport previ al naixement; es procura que es produeixi un contacte precoç mare-fill; es facilita l’extracció i administració precoç del calostre; s’impulsa la pràctica prolongada del contacte pell amb pell durant tot l’ingrés; es simplifica l’extracció, la manipulació i l’emmagatzematge de llet materna, i s’ofereix suport continuat i individualitzat.

A més, s’impulsa la revisió dels espais físics perquè siguin facilitadors de l’estada de les mares als hospitals, com espais per a l’alletament i/o extracció de llet o habitacions familiars. A Vall d’Hebron, l’Arnau de Vilanova i el Trueta hi ha projectes de reforma, alguns dels quals ja estan en marxa, que inclouen la creació d’habitacions familiars.

Germans Trias va estrenar just fa un any, el novembre de 2018, unes instal·lacions de Ginecologia i Obstetrícia que disposen d’una sala d’alletament, on les mares reben assessorament sobre lactància materna i gaudeixen d’un espai íntim per donar el pit. Aquest centre hospitalari disposarà també, abans de final d’any, d’una nova UCI neonatal i pediàtrica, totalment adaptada a les necessitats assistencials actuals. A l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta estan en funcionament des del mes d’abril espais d’alletament perquè les mares puguin alletar els nens prematurs i puguin estar al seu costat.

La prematuritat a Catalunya

Segons dades de 2016, un 7 % dels infants nascuts a Catalunya ho han fet abans de terme; és a dir, abans de les 37 setmanes de gestació. L’any 2014, les unitats de nounats van atendre 1.321 nadons nascuts abans d’hora, una xifra força similar a la d’anys anteriors.

Durant l’any 2019, de gener a setembre, les sis maternitats de l’ICS han atès 8.466 naixements, una xifra pràcticament igual a la de l’any anterior. En total, han estat 8.854 parts, un 4,6 % dels quals van ser múltiples. Precisament, els parts de bessons i trigèmins són un dels factors de risc més comuns dels nadons que neixen abans de les 37 setmanes. Una mare molt jove (menor de 16 anys) o major de 35 anys; infeccions de diversa índole que afectin la mare o el nadó, patologies maternes com la preeclàmpsia o la diabetis gestacional, o problemes dins de l’úter que obliguin l’infant a néixer abans d’hora per indicació mèdica són altres factors que també influeixen en el fet que l’embaràs no arribi a les 40 setmanes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article