Amics de la Gent Gran adverteix que milers d’ancians passaran el Nadal en soledat no desitjada

La Fundació engega una campanya per evitar-ho i organitza dinars nadalencs a moltes ciutats catalanes


S'apropa el Nadal i molta gent comença a organitzar dinars i sopars, imaginar menús, i visualitzar com farà encabir a tota la família al menjador de casa... Però, hi ha qui pateix especialment aquestes dates, sobretot la gent gran, ja que, segons adverteix la Fundació Amics de la Gent Gran, milers d’ancians passaran aquestes festes nadalenques en soledat no desitjada.

Per evitar-ho, l’entitat ha engegat una campanya per reforçar la seva acció social durant els mesos de novembre i desembre, i, entre d’altres accions, ha organitzat 19 dinars de nadal a 15 ciutats catalanes, als quals assistiran en total unes 1.500 persones, entre ancians i voluntaris que els acompanyen. “Aquest acte suposa la possibilitat de compartir una estona de caliu humà i alegria que permeti a centenars de persones grans ser de nou partícips de la festivitat del Nadal”, explica l’organització.

També realitzaran una visita extra en la qual entregaran un lot de Nadal a unes 1.600 persones grans de diferents municipis, i rebran una visita d’una persona voluntària extra per tal de reforçar la companyia de la gent gran que pateix soledat no volguda.

Així mateix, es faran més activitats de socialització, amb la finalitat d’incentivar de nou la il·lusió per aquestes dates, ja que, segons recorda l’entitat cal crear més xarxa social, perquè “a priori”, aquesta sol ser fràgil.

“Per a la gent gran que acompanyem, les festes de Nadal són especialment sensibles. És una època complicada per als ancians en situació de soledat no desitjada, ja que els records sovint es converteixen en dolorosos en veure que ja no poden viure les festes nadalenques de la mateixa manera, sentiment que pot empitjorar el seu benestar tant físic com emocional”, lamenten des d’Amics de la Gent Gran.

En aquest sentit, la campanya vol aconseguir donatius per poder tirar endavant totes aquestes accions, i també les que organitza durant tot l’any l’entitat.

Segons dades de l’Institut d’Estudis Catalans (IDESCAT), a Catalunya hi ha 780.500 persones vivint soles, de les quals un 42,8% tenen més de 65 anys, i segons Amics de la Gent Gran, la soledat afecta a més de 175.000 persones grans. “Això ens planteja nous reptes polítics i socials respecte a les necessitats presents i futures”, diu l’entitat. “La soledat no volguda té un impacte dràstic sobre la salut física, mental i emocional de qui la pateix. Aquesta situació, que any rere any va en augment, ha passat de ser una qüestió individual a una qüestió de tota la societat”.

 


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article