30 anys després de l’aprovació de la Convenció dels Drets de l’Infant se segueixen vulnerant els seus drets

Avui se celebra el Dia Universal de l’Infant i Save the Children alerta que a Catalunya un 28,6% dels menors d’edat viu en situació de pobresa


Amb motiu del 30è aniversari de l’aprovació de la Convenció dels Drets de l’Infant, Save the Children denuncia l’incompliment dels deu drets universals de la infància com són el dret a l’educació, a la protecció o a l’accés a una alimentació adequada.

“Els líders mundials van adquirir un compromís històric fa 30 anys per protegir la infància. Tot i ser l’acord més ratificat de la història pel que fa als drets humans, comptant amb la firma de més de 195 països, entre els que es troba Espanya, seguim presenciant com cada dia milions de nens i nenes arreu del món pateixen situacions de pobresa, explotació, violència o bé són assassinats víctimes de conflictes armats”, manifesta Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Avui se celebra el Dia Universal de l’Infant i, tot i que Espanya va ratificar la Convenció dels Drets dels Infants l’any 1990, encara existeixen greus vulneracions que afecten els drets dels nens i les nenes arreu de l’Estat. En una de cada dues denúncies per violència sexual a Catalunya la víctima és menor de edat. L’any 2018 hi va haver 766 denúncies als Mossos d’Esquadra per abusos sexuals a nens i nenes. A més a més, s’estima que 8 de cada 10 joves han sofert violència online durant la seva infància.

“Des de principis d’any, almenys 22 menors han mort per causes violentes arreu de l’Estat, sis d’ells a Catalunya. Des de Save the Children treballem per garantir el dret a la protecció de nens i nenes per això demanem a tots líders polítics que, tant bon punt s’iniciï la legislatura, aprovin amb caràcter d’urgència la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i Adolescència”, destaca Pérez.

A Catalunya un 28,6% dels menors d’edat viu en situació de pobresa

La pobresa infantil també és un escull per al desenvolupament dels nens i nenes. A Catalunya un 28,6% dels menors de 18 anys, és a dir, 404.000 infants i adolescents, viu en situació de pobresa, la taxa més elevada per grups d’edat. Tots aquests infants veuen vulnerat el seu dret a una alimentació, a un habitatge i a uns recursos bàsics per poder desenvolupar-se de manera adequada. Cada any l’organització atén més de 600 nenes i nens en risc d’exclusió social a Catalunya.

Save the Children també posa el focus en el dret a una educació de qualitat i assenyala la preocupant segregació escolar que hi ha arreu de l’Estat on la meitat dels infants estudia en escoles amb una alta concentració d’alumnat en situació de vulnerabilitat. Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més segregació.

L’ONG també apunta que sis de cada deu nens i nenes de 0 a 3 anys no accedeixen a l’escola infantil, molts d’ells procedents de famílies en situació de vulnerabilitat. L’accés a l’educació infantil redueix la probabilitat de repetir curs i d’abandonament escolar, taxes que Catalunya encapçala a nivell europeu (18%).

“A casa nostra també ens enfrontem a l’estigma i la criminalització que pateixen els menors migrants. No hem d’oblidar que parlem de menors d’edat que fugen de situacions de violència i pobresa dels seus països d’origen. Hem de garantir el compliment dels seus drets així com conscienciar i informar la societat civil, els representants polítics i els mitjans de comunicació perquè no es criminalitzi aquests infants”, afegeix Pérez.

Més de 2.000 nens, nenes i adolescents han arribat a Catalunya des de principis d’any. L’amplitud i la complexitat en l’acollida d’aquests joves ha fet que la Generalitat aposti per una coordinació interdepartamental, optant per plans de convivència i d’inserció laboral que garanteixin el ple desenvolupament dels infants.

Amb l’Estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió dels joves emigrats sols es persegueix assegurar el dret de la infància a una atenció integral digna, posant al centre de l’acció els menors.

“No podem oblidar l’estat d’especial vulnerabilitat que afecta la infància i adolescència en moviment, per això és tant important enfortir la xarxa d’entitats i professionals que presten acompanyament al col·lectiu de joves migrats, donant suport a l’Administració sense deixar de fer una important tasca d’incidència política a diferents nivells”, explica Pérez.

Cada dia 4.500 nenes són forçades a casar-se abans dels 18 anys

L’ONG també denuncia violacions greus de drets humans a la resta dels països signants de la Convenció dels Drets de l’Infant, especialment contra les nenes. Cada dia 4.500 nenes són forçades a casar-se abans de complir els 18 anys a països com Pakistan, Sierra Leone, Iemen o Bangladesh, i més de 3 milions de nenes corren el risc de patir mutilació genital femenina.

Arreu del món hi ha 420 milions de nens i nens que viuen en zones de conflicte armat, la xifra més alta dels darrers 20 anys. A més a més, en les guerres actuals moren més infants que soldats: 5 menors assassinats per cada soldat mort en combat.

Save the Children afirma que en els països en guerra es produeixen les violacions de drets humans més greus contra nens i nenes: l’assassinat i la mutilació, el reclutament i la utilització dels infants com a nens – soldat, la violència física i sexual, el segrest, els atacs a centres educatius i hospitals i la impossibilitat d’accedir a assistència humanitària.

El nombre de violacions greus en conflictes armats, constatades i denunciades per les Nacions Unides, s’han triplicat des de l’any 2010 arribant a la xifra més alta de la historia: 25.000 durant el 2017.

A l’Afganistan més de 3,7 milions de nens i nenes no van a l’escola. A Síria, 2,1 milions de nens i nens no tenen accés a l’educació ja que una de cada tres escoles està danyada o destruïda.

Al Iemen, país que pateix la crisi humanitària més greu del mon per culpa del conflicte bèl·lic, una de cada tres nenes i un de cada quatre nens no van al col·legi. A més, més de 85.000 infants han mort per malnutrició des que es va intensificar el conflicte ara fa quatre anys, a causa del bloqueig imposat per la coalició liderada per l’Aràbia Saudita.

“Exigim als líders mundials que deixin de mirar cap a un altre costat i prenguin mesures contra tots aquells grups armats, forces militars i Estats que incompleixen les lleis i tractats internacionals que els obliguen a protegir la infància”, conclou Pérez.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article