Una ciutadania enfortida, la millor fórmula per fer front comú contra els plàstics

L’Àrea Metropolitana de Barcelona apropa a 11 municipis els drets ambientals a través del segon cicle ‘Tenim drets, teixim llibertats’


Amb el suport de  

En els últims deu anys, l'ésser humà ha produït més plàstic que en tot el segle XX. Cada minut que passa, es llencen als oceans l'equivalent a un camió carregat de productes plàstics. En total, 8 milions de tones l'any.

L'ús dels plàstics va molt més enllà de les bosses i les ampolles, que, en els darrers anys, han centrat les polítiques ambientalistes per reduir el seu ús. Ara, ha arribat el moment de ser conscients que els plàstics estan arreu, a molts dels productes que utilitzem diàriament: indústria alimentària, indústria tèxtil, productes de neteja, fertilitzants de l'agricultura i la ramaderia, carburant dels vehicles...

Per la urgència que implica, la lluita contra els plàstics centrarà la nova edició del cicle 'Tenim drets, teixim llibertats', un programa basat en l'estratègia d'educació per la Ciutadania Global que impulsa el servei de Cooperació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i en el qual participen 11 municipis i diverses organitzacions i col·lectius del territori, i que treballa els drets ambientals amb una mirada local, però enfocada al món global. “La lluita contra el xoc climàtic i els seus efectes devastadors ens obliga a tots, és un combat que ens demana acció a tots els nivells”, admet Ernest Maragall, vicepresident de l'AMB. “Des de les administracions, hem de prendre mesures, hem de canviar les regles del joc, en molts sentits”, sosté el vicepresident.

En aquest sentit, Maragall destaca que l'AMB aposta per fer una feina “més de base” per contribuir a la comprensió i la difusió de tot el que està en joc amb el canvi climàtic, “des de la perspectiva dels drets, tant socials com individuals”. “El xoc climàtic ens està afectant a tots i cada un de nosaltres, i hem de ser conscients dels efectes crítics que tindria deixar de complir amb la nostra responsabilitat amb aquesta matèria”, defensa.

Per tal de teixir aquesta feina de base, els 11 municipis que hi participen, començant per Begues ‒on s'inaugura el cicle el pròxim 30 de novembre amb diferents tallers i activitats sobre els drets mediambientals i els plàstics‒ duran a terme tot un seguit d'activitats artístiques amb la ciutadania i amb entitats juvenils, de gent gran, de dones, així com organitzacions culturals, esportives, de lleure, i també en escoles i instituts dels mateixos municipis.

L'AMB, juntament amb la participació dels municipis, dissenyaran, mitjançant un procés participatiu, els tallers i les activitats que formaran part del cicle 'Tenim drets, teixim llibertats'. En aquest sentit, l’AMB dona suport a aquelles iniciatives que siguin més necessàries per implicar als habitants dels municipis,per tal de teixir la xarxa ciutadana que després durà a terme el projecte.

El programa té tres fases que s’implementen en totes les localitats. A la primera etapa es fan diferents tallers multidisciplinaris amb entitats o grups dels municipis participants. En aquest sentit, s’identifiquen grups que habitualment no treballen temes de ciutadania global ni drets humans, amb l’objectiu de fer reflexions crítiques a partir de les arts, amb l’elaboració de vídeos, i la realització d’un mural en l’espai públic, així com també a través del cant, o la batucada.

En una segona fase, s’organitzen diferents propostes al espai públic en la jornada ‘Sortim al carrer’, una iniciativa que busca acostar el discurs reflexiu i crític sobre drets humans a persones que no formen part de cap entitat o grup, i compartir d’aquesta forma aprenentatges i reflexions amb les entitats participants, així com posicionar el compromís de l’ajuntament entorn el tema dels plàstics i els drets ambientals, en aquest cas.

Per últim, es duu a terme l’acte conjunt  ‘La nostra veu, el nostre compromís’, una jornada en la qual participen tots el municipis que realitzen el programa i on es recrea i es visibilitza tot el procés que s’ha fet en les diferents fases. Amb la trobada, que en la primera edició es va realitzar a la platja de Barcelona, es fa incidència política des de l’expressió artística, on totes les persones participants són les protagonistes, tant la ciutadania, com les alcaldies i l’AMB.

La platja de Barcelona va ser l’escenari de l’acció final de la passada edició del ‘Tenim drets, teixim llibertats’ | AMB

Fomentar la xarxa ciutadana

Així, de forma participativa i en xarxa, és com ha funcionat el cicle en els darrers tres anys que s'ha dut a terme. En aquest període anterior, 'Tenim drets, teixim llibertats' va estar centrat en el dret de les persones refugiades de la Mediterrània a través d'accions que també van treballar els drets ambientals i el dret a l'aigua d'aquests milers de persones que travessen la nostra mar cercant un futur millor.

Durant aquest primer cicle, en el qual van participar també 11 municipis ‒Begues, Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, La Palma de Cervelló, Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicens dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de LLobregat, la majoria dels quals repeteixen en la nova edició‒, van participar al voltant de 1.000 persones per edició, i es van dur a terme 168 accions en tres anys, aplegant a un total de 78 grups dels municipis.

A través de tallers multidisciplinaris que treballen la incidència política a través de les arts, com performances, tallers de música, arts murals, etc., el projecte s'apropa a places, carrers, mercats, o platges, amb la intenció d'acostar a la ciutadania un discurs reflexiu i crític sobre els drets humans, i on es comparteixen les reflexions, aportacions i aprenentatges de cadascuna de les entitats participants, així com dels municipis i de l'AMB.

Aquest suport de l'AMB possibilita als ajuntaments que no disposen dels recursos tècnics, humans i econòmics necessaris, dur a terme accions d'educació per la ciutadania global a municipis petits. “Abans d'aquest programa, la nostra actuació en la regidoria de cooperació i solidaritat era tenir una partida que destinàvem a un projecte d'emergències i feia anys que no estàvem treballant amb la ciutadania. D'ençà que participem en 'Tenim drets, teixim llibertats', estem treballant accions. Això és una gran millora”, assenyala una tècnica d'un dels ajuntaments que participen en el programa.

Així mateix, les persones que s’han sumat en les múltiples accions que s'han realitzat, també valoren molt el fet que es pugui obrir la mirada a temàtiques que no solen sorgir als espais no formals. “Tant el tema dels refugiats com el de l'aigua són molt actuals, però molts de nosaltres no havíem parat atenció. Va ser molt interessant que des del col·legi es fes aquest tipus de xerrada i d'activitats, per conèixer i reflexionar sobre les situacions que viuen els refugiats durant el seu dia a dia, i els enganys als quals estan sotmesos”, raona una alumna d'una escola que ha participat en el programa.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article