Els espais verds a les ciutats poden evitar morts prematures, segons l’estudi més gran fet fins ara

Els investigadors estimen una reducció del 4% en la mortalitat per cada increment de 0,1 en l'índex de vegetació proper


Les àrees verdes residencials poden protegir contra la mortalitat prematura per totes les causes, segons una revisió sistemàtica i una metanàlisi realitzades per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en col·laboració amb la Universitat de Colorado i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), publicades a la revista 'The Lancet Planetary Health'.

L’anàlisi, que va incloure nou estudis longitudinals a set països i que ha comptat amb la participació de vuit milions de persones, proporciona evidència científica robusta sobre l'impacte que té l’increment de les àrees verdes a les ciutats sobre la mortalitat prematura. Es tracta de l'estudi més gran fet fins ara, i fins i tot concreta una estimació de l'efecte protector del verd: una reducció del 4% en la mortalitat per cada increment de 0,1 en l'índex de vegetació a 500 metres o menys de la residència.

Molts estudis suggereixen que les àrees verdes a les ciutats tenen efectes positius sobre la salut que inclouen menys estrès, millor salut mental i menys risc de patir malalties cardiovasculars, síndrome metabòlica i mort prematura, entre d’altres. Tot i això, molts d'aquests estudis es fixen només en un moment específic en el temps i utilitzen diferents maneres de mesurar l'exposició a àrees verdes.

En aquest cas, l'equip investigador va decidir resumir tota la recerca existent i centrar-se en estudis longitudinals, és a dir, que segueixen un grup de persones durant diversos anys. Es va utilitzar una manera senzilla de mesurar l'exposició a àrees verdes basada en imatges de satèl·lit –el NDVI o índex normalitzat de diferència en vegetació–, considerant la mortalitat com a desenllaç. Sota aquestes premisses, es van identificar nou estudis al món amb més de vuit milions de persones en total, a set països diferents (el Canadà, els Estats Units, Espanya, Itàlia, Austràlia, Suïssa i la Xina).

La metanàlisi dels estudis confirma que un increment en les àrees verdes al voltant de l’habitatge s'associa de manera significativa amb una reducció en la mortalitat prematura. L'equip investigador està aplicant els resultats d’aquesta metanàlisi per estimar el nombre de morts prematures que es podrien evitar a ciutats de tot el món si s’aconseguís augmentar la infraestructura verda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article