Unicef celebra els 30 anys de drets dels infants

Amb motiu del Dia Universal de la Infància, l'ONG recorda que ha aconseguit que la taxa de mortalitat dels infants menors de cinc anys disminueixi un 60%


Amb el suport de  

Unicef ha celebrat el Dia Universal de la Infància per recordar els milions d’infants de tot el món als quals encara se’ls nega el dret a una atenció sanitària adequada, a una bona nutrició, educació o protecció. També és una data per celebrar les fites aconseguides.

Aquest any, la data és més especial encara perquè la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI), el tractat internacional més ratificat de la història, fa 30 anys. Els principals protagonistes de la jornada són els nens, nenes i adolescents que participen en diverses iniciatives repartides arreu del món.

A Catalunya, el 20 de novembre, concretament, a les 12:30 h, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha rebut en audiència a nens, nenes i adolescents de diversos indrets de Catalunya que han ocupat l’hemicicle i li han adreçat les seves preguntes i reflexions entorn els drets dels infants.

Els infants que han participat en l’audiència provenen dels centres educatius Petit Món-Felisa Bastida de Castelldefels, Nou Patufet de Barcelona, l’Institut-Escola Teresa Altet de Rubí i l’Institut Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat, que participen en el programa d’educació en drets dels infants d’Unicef, així com també dels Consells d’infants i adolescents d’Igualada, Mollerussa, Tarragona i Vilassar de Dalt, poblacions reconegudes per UNICEF com a Ciutats Amigues de la Infància pel seu compromís cap als nens i les nenes.

Edificis i espais emblemàtics pintats de blau

A partir de les 19 h, diversos municipis Catalunya, entre els quals hi ha Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, han il·luminat de blau diversos dels seus espais més emblemàtics. També se sumen a aquesta iniciativa, el parc d’atraccions del Tibidabo i el Palau Robert de Barcelona.

Els infants, i els seus drets, també estan presents en el mitjans de comunicació. El diari ARA ha elaborat l’interactiu digital “Infants valents del món: cinc històries de vida”, i el Periódico de Catalunya i el Punt Avui també han publicat reportatges especials sobre l’estat actual dels drets dels infants.

Per la seva banda, TV3 i Catalunya Ràdio dedicaran del 20 al 26 de novembre part de la seva programació als drets de la infància. L’InfoK de TV3 emetrà un programa monotemàtic sobre la commemoració del 30è aniversari de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, i el programa Sense Ficció emetrà el documental de producció pròpia Paper Mullat. Per fer-lo, un equip del programa va viatjar amb Unicef al Senegal.

D’altra banda, la Fundació Barça, amb qui Unicef manté una aliança des del 2006, també s’uneix a aquesta commemoració a través de la producció i difusió d’un vídeo protagonitzat pel jugador del primer equip Sergi Roberto i un infant. Per últim, la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona oferirà un concert a favor d’Unicef al Palau de la Música el pròxim 2 de desembre.

30 anys de drets al món: progressos i reptes

En aquestes últimes tres dècades s’han assolit avenços impressionants a favor de la infància. No obstant, els infants més pobres i vulnerables segueixen estant en una situació de desavantatge. En 30 anys s’ha aconseguit que la taxa de mortalitat dels infants menors de cinc anys hagi disminuït en un 60%, i la proporció d’infants que no assisteix a l’escola primària hagi disminuït del 18% al 8%.

No obstant, avui en dia els infants cal que s’enfrontin a noves amenaces com el canvi climàtic, el ciberassetjament, o el fenomen migratori. “Només amb innovació, voluntat política i un augment dels recursos podrem ajudar a fer realitat la visió de la Convenció sobre els Drets per a tots els infants del món”, ha dit la directora executiva d’Unicef, Henrietta FORE.

“El Dia Universal de la Infància és una oportunitat crucial perquè els líders del món escoltin aquesta crida i reafirmin el seu compromís amb els drets de cada infant i de les futures generacions”, ha asseverat.

Així, Unicef insta els seus socis, aliats, seguidors i a tota la societat en general a alçar la veu en solidaritat amb tots els infants, especialment els més vulnerables del món, i que aquest 20 de novembre, els infants del món, estiguin on estiguin, gaudeixen de tots els seus drets.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article