Demanen més formació per no haver de recórrer als Mossos en possibles casos d'ablació del clítoris

La Fundació Wassu-UAB defensa que el protocol és “bo” però que a Catalunya no s'està aplicant correctament


Per la Fundació Wassu-UAB, el protocol de la Generalitat per prevenir la mutilació genital femenina és “molt bo” però creu que cal apostar més pels mecanismes de prevenció que no pas per les mesures coercitives o punitives.

Per això, la directora, Adriana Kaplan, creu que cal fer més formació, sobretot als Centres d'Atenció Primària, perquè els professionals puguin abordar el fenomen amb les famílies i evitar que s'enduguin nenes als països d'origen per practicar-los l'ablació del clítoris.

Kaplan reconeix que cada vegada són menys, però que encara s'ha de recórrer a la retirada del passaport per evitar aquests viatges, i creu que s'hauria de treballar abans per evitar haver de recórrer als Mossos. A més, també critica el control que es fa a les nenes amb revisions dels genitals cada sis mesos, perquè considera que vulnera el seu dret a la intimitat.

Per Kaplan, que aquest dijous ha presentat l'estudi sobre l'aplicació del protocol català en el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones que es commemora dilluns, assegura que l'experiència els demostra que amb un treball de prevenció fort amb una formació per “apoderar” els professionals en un tema “que no és fàcil d'abordar”, es poden evitar aquests casos i les famílies poden viatjar i les nenes tornen “intactes”

Així, la directora veu com a “fracàs” del protocol haver de recórrer als Mossos d'Esquadra per retirar el passaport i evitar el viatge, i veu aquest tràmit com l'últim recurs del protocol. “Els Mossos no han d'evitar res”, diu Kaplan, sinó que formen part del protocol un “nivell penúltim” per quan els passos previs no han funcionat.

La Fundació Wassu-UAB ha engegat també la campanya ‘Educar per a canviar’ per conscienciar de la necessitat d'educació per lluitar contra la mutilació genital femenina.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article