El nombre de víctimes d’agressió sexual ateses a l’Hospital Clínic es triplica en 15 anys

Durant el 2019 el 51% de les persones ateses no tenien la intenció de denunciar l'agressió, un 31% menys que el 2015


Les víctimes d’agressió sexual que han estat ateses a l’Hospital Clínic s’han triplicat des del 2005. En el que va d’any, l’hospital ha atès 396 casos, i estima que fins a finals d’any, el nombre de persones que acudeix a l’hospital després de patir una agressió sexual pujarà un 5,32% respecte el 2018. Aquestes són algunes de les dades del balanç sobre víctimes d’agressions sexuals, i que han donat a conèixer diversos responsables del centre hospitalari aquest divendres.

Durant la presentació també s’ha revelat que el 55% de les agressions són a joves menors de 25 anys, i que en el 68% dels casos hi ha hagut violació.

Així mateix, el balanç posa de manifest que en els últims cinc anys, han baixat un 31% les víctimes que volen denunciar l’agressió. En el 2015, el 74% de les dones volia denunciar, i el 2019 aquest percentatge només arriba al 51%. Per altra banda, el 32% de les víctimes ateses es vincula als programes de seguiment que el centre els hi ofereix.

Segons la Dra. Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del Clínic “la violència emmalalteix i les agressions sexuals comporten riscos per la salut, provoquen noves malalties i problemes de salut mental a curt i llarg termini”. “Les seqüeles posttraumàtiques poden aparèixer immediatament després de la agressió, o aparèixer setmanes o mesos després. Es recomana sempre una avaluació i intervenció preventiva i la monitorització de la evolució. El 60% de les noies ateses pateix trastorn per estrès agut i acostuma aparèixer durant les 4 primeres setmanes després de l’agressió”, ha revelat la doctora.

Durant la roda de premsa d’aquest divendres també s’ha explicat el Model Clínic d’atenció integral a la violència sexual, un model basat en l’atenció en la urgència i en el seguiment en el qual hi participa un equip multidisciplinar amb diferents professionals. El programa garanteix la posada al centre de la víctima, oferint l’acompanyament, respecte en les decisions i evitant la revictimització secundària, segons han explicat els seus responsables.

La consellera de Salut, Alba Vergés, qui també ha intervingut durant la presentació, ha mostrat la seva preocupació per les dades, però ha subratllat que “el sistema sanitari, per reforçar la seva tasca, està avaluant el protocol per l’abordatge de la violència masclista, amb la participació de professionals de la salut de tots els àmbits assistencials”. No obstant això, Vergés adverteix que no val quedar-se només en millorar l’atenció, “cal treballar la prevenció”, ha subratllat. En aquest sentit ha avançat un projecte formatiu per abordar casos de violència masclista que formarà professionals arreu del país en prevenció, detecció, atenció i recuperació. “Les formacions permetran que tots els professionals del sistema tinguin una sensibilització bàsica per detectar possibles casos de víctimes de violència masclista -especialment a la primària- i millorar l’atenció i derivació cap al recurs més adient”, ha conclòs Vergés.

Així mateix, el Clínic ha manifestat “preocupació” perquè no puguin arribar a atendre a totes les agressions sexuals a causa del gran volum existent i per la dificultat de mantenir l’atenció i els estàndards de bones pràctiques amb els recursos existents a dia d’avui.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article