El servei de teleassistència de Barcelona incorpora un nou programa de suport a les persones cuidadores

La iniciativa pretén millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores i s’adreça a tothom que té cura de familiars amb discapacitat, malaltia o dependència


El Servei de Teleassistència Municipal incorporarà a partir d’ara un nou programa de suport a les persones cuidadores. La iniciativa, pionera a Catalunya, vol millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals, que sovint són familiars, així com de les persones amb necessitat de cura.

Aquest suport el podran sol·licitar de manera gratuïta totes les persones que viuen a la ciutat de Barcelona amb familiars amb discapacitat, malaltia o dependència, que tenen cura d’ells i que tinguin sentiments de sobrecàrrega derivada d’aquesta activitat de cura.

La incorporació del nou programa suposa “un canvi de mirada” en la concepció del Servei de Teleassistència i, a partir d’ara, també se centrarà en veure les necessitats de les persones cuidadores. De fet, actualment la Teleassistència ja arriba a més de 7.500 persones valorades amb graus II i III de dependència, la qual cosa comporta que necessiten un nivell alt de suport per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària i, per tant, que forçosament compten amb l’ajuda d’algú per poder seguir vivint al seu domicili.

Millorar el benestar emocional del cuidador

El nou programa ha estat treballat conjuntament amb la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores i té per objectiu principal millorar el benestar emocional de qui cuida i té cura, així com combatre els seus possibles sentiments de solitud.

La sol·licitud del nou servei es pot fer si la persona cuidada ja és usuària de la teleassistència, prenent directament el penjoll que algunes d’elles porten o bé a través del telèfon 93.547.92.00, però també a través d’un Centre de Serveis Socials o bé d’un Centre d’Atenció Primària en cas que es tracti d’una nova alta.

El Servei de Teleassistència Municipal va arribar l’any passat a les 100.000 persones ateses, un rècord històric que s’ha assolit amb una satisfacció elevada entre les persones usuàries, que puntuen amb un 9,4 de nota mitjana el servei que reben.

El nou programa de suport a la persona cuidadora oferirà trucades de seguiment i escolta activa, visites anuals, així com informació sobre els recursos disponibles i campanyes informatives específiques. Aquestes trucades de seguiment les farà sempre la mateixa teleoperadora referent, la qual cosa ajudarà a establir un vincle i una actitud activa d’escolta.

Guies formatives amb contingut pràctic

El programa també proporcionarà a les persones cuidadores guies formatives amb continguts pràctics i d’interès per a elles. “Per fer-ho treballarà estretament amb l’espai d’informació i orientació Barcelona Cuida, de tal manera que si per exemple s’organitza una activitat al voltant d’una malaltia concreta, la teleassistència podrà informar les persones cuidadores que tinguin familiars en aquesta situació”, expliquen a l’Ajuntament de Barcelona.

En cas que així ho determinin les persones professionals, el nou programa de suport a les persones cuidadores també oferirà prestacions tecnològiques individualitzades en cas que es consideri adient, ja siguin detectors d’enuresi, d’ocupació de llit o butaca o bé de convulsions per possibles moviments bruscos al llit.

Eventualment també es valorarà la implantació del Monitoratge Intel·ligent del Moviment per a l’Autonomia amb Localitzador (MIMAL), un terminal mòbil que disposa de sistema de geolocalització per a persones amb deteriorament cognitiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article