Milers de dones es manifesten al passeig de Gràcia de Barcelona contra les violències masclistes

Els col·lectius de Novembre Feminista advoquen per l'autoorganització i demanen “responsabilitat política”, prevenció i més recursos


Unes 10.000 persones segons l'Ajuntament de Barcelona s'han manifestat al passeig de Gràcia des de dos quarts de set de la tarda d'aquest dilluns en contra de les violències masclistes, en el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

La manifestació estava formada majoritàriament per dones, tot i que també hi havia homes, i responia a la crida del col·lectiu Novembre Feminista. Una representant dels col·lectius, Montserrat Cervera, ha explicat que aquest any es posa el focus en “l'autoorganització feminista” davant de les violències contra les dones. Novembre Feminista demana recursos per prevenir les violències masclistes i missatges dirigits als homes perquè no en siguin “col·laboradors”.

La manifestació ha començat el recorregut a Jardinets de Gràcia i ha baixat fins a plaça Catalunya. Un cop allà hi ha hagut actuacions musicals, missatges d'activistes i de supervivents de les violències masclistes i la lectura d'un manifest.

La protesta ha tingut un ambient reivindicatiu i festiu i ha reunit participants de totes les edats, famílies, dones en grup, en parella, soles. ‘Visca, visca, visca, la lluita feminista’; ‘Cap agressió sense resposta’; ‘Els drets de les dones no es violenten’ o ‘Fora els rosaris dels nostres ovaris’ són alguns dels càntics que han entonat. També, ‘Fora la guerra dels nostres cossos’ i ‘No els falta roba, els falta educació’. Entre les pancartes, alguns missatges directes a Vox per recordar-los els assassinats masclistes. La formació d'ultradreta té entre les seves polítiques el rebuig de la denominació de violència de gènere.

Un dels moments que ha cridat més l'atenció de les participants, mitjans de comunicació i vianants ha estat quan una vagina gegant s'ha situat al davant de la manifestació per recordar que tres activistes van ser jutjades –finalment absoltes– per la coneguda com a 'processó del cony insubmís' de Sevilla.

Montserrat Cervera, de Novembre Feminista, ha assenyalat que demanen “autoorganització” per “construir feminismes”, perquè “no quedi ni un poble, una guarderia, una empresa o una universitat sense un grup de dones explicant què es pot fer aturar la violència”; una idea recollida en la pancarta de la capçalera ‘Contra les violències masclistes, autoorganització feminista’ i també en el manifest que han llegit.

Autodefensa en un moment d'“alerta feminista”

En el manifest que han llegit a plaça de Catalunya, Novembre Feminista -col·lectius que conflueixen a l'espai d'acció Ca la Dona-, altres organitzacions i moviments socials han cridat a l'“autoorganització i autodefensa feminista per contrarestar el 'missatge de la por' que ens volen inculcar” davant un moment d'“alerta feminista”. “Ens voldrien, una altra vegada, submises i tancades en l'àmbit privat”, adverteixen en el manifest, i afegeixen: “Ens mantindrem sempre juntes: amb les amigues, germanes, mares, filles, amants, també amb les companyes de classe, de feina, del vagó al tren, amb les veïnes del poble, o del barri, creant nous vincles de complicitats”.

Els col·lectius i organitzacions feministes han clamat contra les violències masclistes per deixar clar que “no són fets aïllats, sinó que responen a un mandat patriarcal, basat en les desiguals relacions de poder existents”. És una “violència estructural” d'un “ordre patriarcal, capitalista, racista i colonial” i que, per això, afecta “a totes, dones, lesbianes i trans”, però "de forma diferent i amb un impacte incrementat", en funció, per exemple, de l'edat, la situació socioeconòmica o l'estatus migratori, entre molts altres factors.

Contra els atacs en espais virtuals i la “justícia patriarcal”

Les organitzacions denuncien en el manifest que no es protegeix la integritat personal i la llibertat d'expressió davant els atacs masclistes en els espais virtuals “que tenen per objectiu anul·lar la participació sociopolítica de les dones, les lesbianes i trans i que són una forma més de violència patriarcal”. També carreguen contra una “justícia patriarcal” i “inoperant” i demanen un sistema que no revictimitzi ni culpi les dones que pateixen les violències masclistes.

En el manifest han expressat “indignació” per la resposta que donen les “institucions públiques, tant a nivell estatal, autonòmic o local” i pels “sistemàtics incompliments” de les seves obligacions en prevenció i educació. Exigeixen “responsabilitat política” per prevenir les violències masclistes; una educació sexual i afectiva per formar els infants i joves contra “les masculinitats violentes, possessives i dominants” i que exclogui “els tòpics de l'amor tòxic-romàntic”. Aquesta prevenció, subratllen, ha d'implicar els homes en relació a l'“expressió de les emocions, basades en el reconeixement personal, en l'empatia, l'afectivitat i el control”.

La lluita de fa dècades i la del futur conflueixen al carrer

Adri, de 17 anys, acompanyada per les seves amigues Anna, Alba i Marta, ha afirmat que és “molt important” sortir al carrer perquè “estem patint moltíssimes barbaritats, assetjaments i assassinats” i ha assenyalat que “intenten parlar molt” de les reivindicacions feministes tant a dins com a fora de l'aula entre elles i els seus companys. “Som el futur i podem aportar molt en aquesta lluita”, ha afegit.

Maria Morón, una altra de les participants a la manifestació, ha destacat que “fa moltes dècades” que està “decidida a ser al carrer i on calgui per aconseguir revertir la situació”, amb unes violències que “si bé cada vegada són més visibles, no estan disminuint”. “Hi ha com una reverberació. Quan les dones s'apoderen, sembla que el 'machito' ha de buscar noves formes. Hi ha molta feina a fer”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article