Els serveis d’inserció laboral comunitaris milloren la qualitat de vida de les persones a l’atur

Un estudi de l’Associació ABD conclou que l’impacte de la desocupació és més negatiu en els sectors de població més desafavorits


Els serveis d'inserció laboral plantejats des d'abordatges comunitaris contribueixen a revertir els efectes nocius de l'atur de manera més eficaç que els que tenen un planteig individual, i ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones en situació de desocupació.

Són conclusions d'un estudi impulsat per l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) que s'ha fet públic aquest dimarts. A banda, la investigació, que ha comptat amb el suport del Grup de Recerca en Desigualtats en Salut Greds-Emconet de la Universitat Pompeu Fabra i la Federació Enlace, també determina que l'atur té un impacte negatiu més gran en els sectors de població més desafavorits.

Segons els impulsors dels treballs de recerca, els serveis que s'aborden des d'una perspectiva comunitària proposen abordatges més respectuosos amb els temps, les condicions i les possibilitats de les persones desocupades, enforteixen les seves xarxes socials i trenquen amb les dinàmiques d'aïllament.

A banda, i segons les mateixes fonts, aquestes pràctiques generen condicions de possibilitat perquè les persones puguin sostenir processos d'inserció en moments de gran vulnerabilitat, i garanteixen la seva participació activa en la societat i l'exercici dels seus drets socials més enllà de la vinculació amb el mercat laboral.

Pel que fa a l'impacte de l'atur, els responsables de l'estudi subratllen que la crisi ha contribuït a aprofundir les desigualtats estructurals, i que les seves conseqüències es continuen concentrant en els grups de població més vulnerables des del punt de vista social. En aquest sentit, se citen xifres del 2016 per determinar que a Barcelona les dones migrants i amb grans dificultats socioeconòmiques són les que reporten els pitjors indicadors de benestar.

Un altre extrem que ha determinat l'estudi és que hi ha un sector de la població a l'atur “important” que no rep prestacions i es troba en una situació “greu” de desprotecció i vulnerabilitat social. Per exemple, es constata una cronificació de l'atur, així com l'associació entre el temps en desocupació i la mala salut.

Una de les causes “directes” d'això, afirmen els responsables de la investigació, es troba en la “restricció” de la cobertura social com a conseqüència de les “successives reformes i retallades” en polítiques socials, així com en el fet que, al seu parer, s'han endurit les condicions d'accés a les prestacions per desocupació.

Finalment, una altra conclusió de l'estudi d'ABD és que les actuacions que es plantegen individualment des dels serveis públics d'ocupació són “insuficients” per combatre les situacions de vulnerabilitat social que afecten les persones “després de llargs períodes d'atur”. Per això opinen que cal crear respostes “més adaptades” a les necessitats específiques d'aquests col·lectiu i promoure un “canvi de paradigma” en la intervenció sociolaboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article