Quatre hospitals catalans participen en un dispositiu de trasplantaments que bat un nou rècord en donació d'òrgans

Els òrgans de 19 donants morts en 24 hores en diferents punts de l'Estat permeten realitzar 38 trasplantaments


Els òrgans de 19 donants morts en 24 hores en diferents punts de l'Estat el 29 de novembre van permetre realitzar 38 trasplantaments.

Quatre hospitals catalans van participar en el dispositiu, que ha suposat un nou rècord d'activitat en donació d'òrgans. Es tracta dels hospitals Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge i l’Hospital del Mar. Es van fer 23 trasplantaments renals, 10 hepàtics, 2 bipulmonars, un combinat de pàncrees i ronyó i dos cardíacs, un d'ells infantil.

Cinc donants van ser-ho en asistòlia i un d'ells és internacional. En total, han participat 27 hospitals de 13 comunitats, a més d'un centre francès. Es van mobilitzar vuit vols per traslladar equips i òrgans, cinc d'ells privats i tres comercials, en un dispositiu en el qual han participat 12 aeroports. El rècord anterior estava establert en 15 donants morts i un viu, el 14 de desembre del 2015.

El mes de novembre ha estat excepcional. Hi ha hagut dos dies en què es van registrar 15 donants en un sol dia, quan la mitjana del 2018 era de sis al dia.

Dos dels trasplantaments que es van fer a partir dels òrgans gestionats el 29 de novembre es van fer en situació d'urgència zero, un hepàtic i un cardíac. Pel que fa als renals, dos estaven inclosos en el Programa d'Accés al Trasplantament per a Hiperimmunitzats.

Catalunya és referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Així ho evidencien les dades recopilades per l’Organització Catalana de Trasplantaments que mostren com el nombre de trasplantaments ha continuat incrementant-se per cinquè any consecutiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article