El Col·legi de Metges i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya alerten sobre el discurs antivacunes a Internet

El 40% dels resultats de les cerques a YouTube amb dubtes sobre les vacunes són vídeos en què s’afirma que són ineficaces i tòxiques


El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) fan un crit conjunt contra el "discurs antivacunes", que ja es filtra a través del 40% dels vídeos de YouTube fruit de cerques amb dubtes sobre la qüestió.

En l'informe ‘El discurs antivacunes a internet’, el CAC analitza uns continguts –dels quals ja ha demanat la retirada– que parlen de “suposada toxicitat” de les vacunes, se les vincula amb el desenvolupament de malalties diverses o retreuen una voluntat d'ocultació de presumptes efectes nocius.

El president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, ha advertit del perill que aquests discursos calin a mitjà termini “com en països del nostre entorn” amb conseqüències per la salut que suposarien “un retorn al passat”.

El Consell ha analitzat 10 vídeos a YouTube contraris a la vacunació, amb un total de 1,6 milions de visualitzacions. En la mostra hi ha títols tan explícits com ‘Si amas a tus hijos, no los vacunes’ –és el que té més visualitzacions, 806.000–, ‘Vacunación ¿un peligroso fraude medico?’, ‘10 ingredientes tóxicos dentro de las vacunas’ o ‘La verdad de las vacunas que no quieren que sepas’.

En l’informe, el CAC conclou que el discurs antivacunes es caracteritza per la repetició d’un conjunt d’arguments que neguen la conveniència de la vacunació universal perquè, diuen, no són ni segures ni eficaces, contenen elements tòxics i, fins i tot, provoquen altres malalties o trastorns, com ara l’autisme. Així mateix, segons ha advertit el CAC, en la majoria de vídeos, aquest discurs contrari a la vacunació és exposat per persones que s’identifiquen com a professionals de la salut.

Per la seva banda, el president del Col·legi de Metges ha mostrat la seva preocupació pels efectes que el discurs antivacunes pot tenir en la salut de les persones i en la salut pública. “Juntament amb la potabilització de l’aigua, les vacunes han estat, al llarg de tota la història, el mètode més eficaç per a la prevenció i el control de les malalties infeccioses, per a la millora de la salut de la població i per a  l’augment de l’esperança de vida”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article