La proposta de la paraula ‘mena’ com a neologisme de l’any genera indignació entre el Govern i les entitats

Afers Socials demana a l’Institut d’Estudis Catalans que la retiri perquè és un mot “denigrant, estigmatitzador i deshumanitzador”


La proposta de la paraula ‘mena’ com a neologisme de l’any que ha fet l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Universitat Pompeu Fabra ha generat rebuig i indignació entre el Govern i les entitats que donen suport als joves migrants sols.

El Departament d’Afers Socials i Famílies ha demanat a l’IEC que retiri la paraula ‘mena’ de la pugna per ser la més votada, entre altres nou candidates, per ser el neologisme de l’any, ja que considera que és un mot “denigrant, estigmatitzador i deshumanitzador” per referir-se a infants que han migrat sense referents familiars.

En un missatge a través de Twitter, Afers Socials defensa que els joves migrats sols “són infants o adolescents abans que emigrats, refugiats o estrangers”. Així mateix, també  defensen que amb la seva arribada hi ha més pluralitat cultural als municipis, es rejoveneix la població i augmenta la població activa d'alguns sectors laborals. “Són infants i punt”, ha subratllat Afers Socials.

Les diverses organitzacions que donen suport a aquests joves també s’han expressat en termes similars. La plataforma Stop Mare Mortum ha titllat d’“irresponsable” voler introduir un acrònim “que ha servit per estigmatitzar i criminalitzar nenes i nens, infants i joves”. “No volem normalitzar un llenguatge que deshumanitza. Amb accions com aquestes hi perdem totes”, han apuntat a les seves xarxes socials.

L’organització la Fede.cat també ha qualificat de “lamentable” que una institució com l’IEC “aposti per normalitzar” aquest terme “ignorant l’opinió d’experts, entitats socials i de drets humans” sobre la inconveniència d’utilitzar la paraula.

Preguntat per aquest diari, l’IEC diu que de moment no tenen “cap resposta oficial” tot i que ha avançat que es reuniran de manera “urgent” per decidir si retira la paraula de la tria, en la qual també competeixen mots com animalista, trap, emergència climàtica, o vermuteria. La paraula més votada serà candidata per formar part del Diccionari de la Llengua Catalana.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article