Emprenedors a l'atur fan realitat els seus projectes amb préstecs solidaris sense interessos

Acció Solidària Contra l'Atur va acompanyar 127 projectes el 2018 i va possibilitar que 37 es posessin en marxa


L'Enric Pons, la Dàlia Rajmil i el Marc Pons van obrir el passat abril la llibreria La Tribu. Ho van fer gràcies a un préstec sense interessos que els va concedir Acció Solidària Contra l'Atur.

Aquest és un dels molts projectes que des de l'ASCA han tirat endavant per contribuir a la lluita contra l'atur i el treball precari. El president de l'entitat, Oriol Romances, explica que l'objectiu és escoltar “persones que no poden accedir a altres estaments bancaris” i, si el projecte és viable, el financen. Coincidint amb el Nadal, l'ASCA ha impulsat una campanya de captació de fons, amb els que nodreixen part d'aquests préstecs. “La ciutadania també pot fer quelcom per l'atur i el treball digne”, ha apuntat Romances.

El 2018 la fundació va acompanyar 127 projectes d'emprenedoria liderats per persones a l'atur o amb treballs precaris i es va possibilitar que 37 d'aquests es posessin en marxa o es consolidessin. En total es van concedir 311.157 euros i es van crear 83 llocs de feina.

Romances ha apuntat que no només atenen persones a l'atur sinó també gent que tot i tenir feina “és pobre i no pot accedir als mínims per poder viure”. És per això que els préstecs també serveixen per a “millorar la seva empleabilitat”. “El que fem és intentar que aquesta precarietat deixi d'existir”, ha apuntat.

Si aquestes persones tenen un projecte, des de l'ASCA els fan una entrevista i s'estudia la viabilitat del projecte. Si és viable, es tira endavant i es manté un acompanyament amb un tutor per tal de garantir que tot funciona correctament.

D'entre els projectes que tiren endavant hi ha un “ventall força ampli”. Des de cooperatives a entitats del tercer sector, passant per projectes d'autoocupació on l'emprenedor potser només necessita una ajuda per comprar les eines que li permetin desenvolupar una habilitat. Romances insisteix que darrera hi ha persones que “comparteixen el comú denominador que no poden o no volen anar a un banc a demanar diners”.

El president vol deixar clar, però, que l'ASCA “no és un banc”. Apunta que les entitats bancàries demanen respondre amb béns o avals personals per donar diners i que això ells no ho fan. “Hi ha persones que per la seva naturalesa o procedència no tenen a ningú i per a nosaltres si tenen una idea i la idea és bona ja és prou adequat”, resumeix.

L'any passat, per exemple, van rebre préstecs una botiga de llaminadures impulsada per una dona amb discapacitat per accident laboral, una cooperativa de serveis sanitaris que ha equipat una sala d'odontologia per ampliar la seva oferta mèdica i contractar nous professionals o una botiga especialitzada en mitjons de disseny ideada per un aturat de llargada durada.

Molt més que una llibreria a Sant Andreu

Un dels projectes que s'ha beneficiat d'aquesta acció és La Tribu, ubicada al carrer de Pons i Gallarza de Sant Andreu, des d'on ofereix llibres i activitats entorn a la lectura. La Tribu va obrir les seves portes el 22 d'abril d'enguany, després d'una “cursa contrarellotge” per estar a punt per Sant Jordi, explica un dels propietaris, el Marc Pons. Pons estava a l'atur i feia temps que li rondava pel cap la idea d'obrir una llibreria. De fet, ell va estudiar un postgrau de llibreria i en una visita a una altra va conèixer la tasca de l'ASCA. Llavors van decidir presentar el pla de negoci que ja tenien avançat perquè feia un any i mig que treballaven en la idea. Finalment van rebre un préstec de 20.000 euros sense interessos.

Pons destaca la “diferència” que suposa poder comptar amb aquests recursos sense interessos i per això quan van saber que existia l'ASCA va ser la “primera opció”. A més, explica que el fet de tenir assignat un tutor que fes seguiment també va ser positiu. “Però principalment per les condicions econòmiques”, reconeix.

Pons és conscient que una llibreria “no és un negoci hiperlucratiu” però apunta que la intenció també és “crear-te condicions de treball a mida”. “Hi ha una part d'autoocupació amb les condicions, no només salarials, que el mercat laboral no sempre t'ho permet, de fet gairebé mai”, reflexiona. Una altra de les propietàries treballava quan van decidir posar en marxa la llibreria però ho feia com a ‘freelance’ i amb unes condicions precàries.

Gairebé vuit mesos després de l'obertura, Pons celebra l'acollida de la llibreria a Sant Andreu: “Estem molt contents de com està funcionant perquè no hi havia una llibreria de proximitat, de barri, i la gent tenia ganes de tenir un espai on hi haguessin activitats, que socialitzés la lectura”. De fet, aquesta és una de les característiques de La Tribu, no només és una llibreria sinó que organitza activitats, clubs de lectura i contactes amb els autors. “Si ho comparem amb grans plataformes mai tindrem la rapidesa que tenen ells però sí que podem oferir quantitat de coses que les grans empreses no poden, proximitat i coneixement del territori”, reivindica.

Campanya solidària de Nadal

Des de l'ASCA, Romances insisteix en la importància de les aportacions per poder tenir els recursos necessaris per concedir els préstecs, així com de la tasca que fan els voluntaris que són els encarregats d'avaluar els projectes i fer de tutors.

Amb aquesta voluntat, han iniciat una campanya sota el lema 'La precarietat laboral ens pot tocar a totes i a tots. Tu pots ser el seu impuls per tornar a començar'.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article