L’Observatori dels Drets Sexuals i Reproductius denuncia traves per avortar o accedir a la pastilla de l’endemà

L’entitat demana un “canvi de paradigma” després de recollir més d'un centenar de denúncies de dones que han vist vulnerats els seus drets


L’Observatori dels Drets Sexuals i Reproductius constata que la vulneració de drets sexuals i reproductius encara es dona a Catalunya. En especial, senyalen des de l’organització, en l’accés a la pastilla de l’endemà a les farmàcies, sobretot per dones menors d’edat, o en traves per accedir a l’avortament, principalment per part de persones migrades sense targeta sanitària.

Aquestes són algunes de les conclusions del primer informe sobre els Drets Sexuals i Reproductius que fa l’Observatori, un estudi que recull la veu de 300 persones entrevistades i 100 casos de denúncies recollides durant el darrer any i que s’ha presentat aquest dimarts a Barcelona.

El desconeixement per part de la ciutadania dels drets sexuals i reproductius comporta la seva vulneració. Així ho veu la coordinadora de l'Observatori, Sílvia Aldavert, que considera que cap institució els garanteix “en positiu”. Per això, demana un “canvi de paradigma” que deixi de banda el “paternalisme i moralisme”. Segons les dades recollides per l'Observatori, un 38% de les dones s'ha sentit jutjada o esbroncada pel fet d'anar a demanar la pastilla anticonceptiva d'urgència, i un 40% reconeix tenir poca informació sobre com poder realitzar un avortament. Un 30% també veu que el lloc de residència dificulta l'accés als serveis de salut sexual, mentre que sis de cada deu reconeixen no haver sentit a parlar mai d'aquests drets.

Rosario Mendieta, representant de Marea Verde, ha denunciat que l'accés a l'avortament s'ha vist vulnerat, sobretot, per part de les persones que no tenen targeta sanitària, és a dir, majoritàriament dones migrants, que no poden accedir als procediments habituals i que per tant, posa de manifest que la universalització de l'atenció sanitària a Catalunya “no està garantida”, tampoc per a menors de 18 anys i dones embarassades. Per això, ha criticat que encara no s'hagi elaborat el reglament de la llei aprovada el 2017 que hauria de regular aquest accés.

Mendieta ha explicat que han tingut constància d'aquests casos per situacions particulars que s'han dirigit a l'entitat i que s'ha treballat i resolt a partir de l'atenció d'urgència Però, tot i això, considera que és una vulneració del dret a l'atenció sanitària i l'emmarca en una política de “racisme institucional”. Per aquest motiu, engeguen una campanya per demanar solucions “pel dret a l'avortament i a la sanitat universal a Catalunya”.

Pel que fa a l'accés a la pastilla de l'endemà, Eva Vela, de la Federació d'Associacions de Llevadores d'Espanya i coordinadora d'ASSIR, ha explicat que encara hi ha “dificultats” d'accés a aquest sistema d'anticoncepció d'urgència malgrat que és fàcil d'utiltitzar i ser segura. Vela ha assegurat que la majoria de denúncies han estat al voltant d'aquesta pastilla recollida en farmàcies, i que principalment, les queixes procedeixen de noies menors d'edat que es troben que la persona que l'atén li comença a fer preguntes i l'acaba fent sentir “jutjada” en comptes de rebre ajuda. Vela denuncia que es pugui negar el tractament pel fet de ser menor d'edat i demana posar una “solució” a aquestes situacions, malgrat reconèixer que la seva dispensació en centres de salut ha millorat molt.

Com a representant del sector educatiu, Esther Murillo, coordinadora de comissions de coeducació, gènere i feminismes de les escoles públiques de Gràcia, ha denunciat una manca de perspectiva feminista i d'educació afectivo-sexual a les escoles que aconsegueixen no transmetre una “societat igualitària”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article