L’associació Exmenas denuncia les proves de majoria d’edat en una concentració davant la DGAIA

L’entitat també rendeix homenatge a un jove guineà que es va suïcidar fa un mes dies després de ser expulsat d’un centre


‘No són invisibles, els invisibilitzem’. Sota aquest lema, un centenar de persones convocades per l’associació Exmenas i diversos col·lectius s’han concentrat aquest dimarts davant la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de Barcelona per protestar contra les proves de majoria d’edat a les quals són sotmesos molts dels joves migrants sols quan arriben a l’Estat per determinar la seva edat.
 

Durant la concentració, també es va rendir homenatge a l’Omar, un jove de Guinea que es va suïcidar el mes passat a Igualada dies després que l'expulsessin del centre on residia després de ser sotmès a les proves d’edat, i aquestes al·leguessin que ja era major d’edat.

L'Omar Diallo va rebre una carta de la Fiscalia confirmant que la prova a la que va ser sotmés confirmava que ja era major d'edat i, per tant, havia de ser expulsat del centre on residia, situat a Calella. Dies després va ser acollit per una família guineana a Igualada. Pocs dies després el jove es va treure la vida. “Tenim la responsabilitat de no oblidar l’Omar i desmantellar el sistema que va determinar la seva mort”, han denunciat els joves d’Exmenas durant la concentració. 

Aquestes proves, que realitza l'Institut Anatòmic Forense, mesuraren els ossos i les dents dels joves per determinar-ne l'edat. Si les proves al·leguen que el jove és major d’edat, han de deixar el centre en el qual resideixen. “S’han normalitzat proves vergonyoses i humiliants sobre els cossos més invisibles”, assenyalen Exmenas, tot recordant que fins i tot l’ONU ha criticat aquestes proves, ja que els resultats són “poc precisos i amb molt marge d’error”.

Així mateix, els joves s’han preguntat “quants Omars fan falta” perquè es respectin els drets dels joves migrants sols. També s’han adreçat als treballadors que col·laboren per fer possible aquestes proves exigint-los que “plantin cara a l’estructura racista i capitalista per deixar de ser còmplices de més morts innocents” com la del noi guineà.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article