Els estudiants que fan voluntariat guanyen competències com ara empatia i intel·ligència emocional

14 entitats socials de Catalunya, València, País Basc, Madrid, Sevilla i Canàries acullen de manera presencial els setanta estudiants voluntaris de la UOC


Més de 70 estudiants, mitjançant el Programa de voluntariat social de la UOC, aporten el seu granet de sorra per al canvi alhora que adquireixen habilitats i coneixements complementaris dels que troben a la Universitat.

Ho fan en aquests àmbits: lluita contra la bretxa sociodigital i de gènere; mentoria inclusiva per a joves i infants en risc social; apoderament de la dona; acompanyament psicoemocional i jurídic a malalts; economia social i ocupabilitat de col·lectius vulnerables i conscienciació de les desigualtats globals.

“El voluntariat és una eina generadora d'agents de canvi i contribueix a la millora i la transformació de la societat. Com a universitat, tenim la responsabilitat i el compromís de formar els ciutadans i els professionals del futur perquè siguin capaços d'afrontar els nous reptes globals i socials que marca l'Agenda 2030, com ara l'ensenyament de qualitat, la reducció de les desigualtats socials i de gènere, la producció i el consum responsables, o la salut i el benestar de totes les persones”, ens explica Pastora Martínez Samper, vicerectora de Globalització i Cooperació i responsable del Programa de voluntariat social de la UOC.

Estefanía Castillo és un exemple concret. Estudia el grau d'Educació Social, té 29 anys i viu a Santa Coloma de Gramenet. Des de fa un mes és mentora de l'Ana, una estudiant hondurenya de 16 anys, per mitjà del projecte Zing de l'Afev, una associació que busca lluitar contra les desigualtats que afecten infants i adolescents en l'àmbit educatiu.

Es troben un cop a la setmana, dues hores: “No l'avaluo ni la interrogo, l'acompanyo. Faig que se senti còmoda. Soc fan dels jocs de taula i ja hem jugat a biblioteques, a centres comercials… Així, mentre desenvolupem la nostra intel·ligència i agilitat, ella em parla de les seves coses. Creem un vincle de confiança, però no d'amistat. Soc la seva mentora”.

L'Estefania treballa i ja té les pràctiques convalidades, però ”volia conèixer un altre camp que no fos el meu”. Assegura que es volia tornar a apropar al món adolescent per “aprendre de les noves generacions que tenen molt a ensenyar-nos”.

Despertar el compromís social

Segons Gemma Xarles, directora de l'Àrea de Globalització i Cooperació de la UOC, “les activitats de voluntariat social van encaminades a despertar l'interès i el compromís socials, i també a fer prendre consciència de les desigualtats, mitjançant l'experiència vivencial i el coneixement d'altres realitats. L'estudiant pot adquirir valors i competències que difícilment adquiriria solament amb la formació acadèmica o fent pràctiques, per exemple el pensament crític, l'empatia, la comunicació intercultural, l'autoconsciència, l'altruisme, la cooperació, l'autogestió, la intel·ligència emocional, el compromís social, l'atenció a la diversitat, l'aprenentatge col·lectiu, etc.”.

Laura Cardús, tècnica de projectes de l'Afev i professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació, creu que la col·laboració entre universitats i entitats socials és essencial: “Pensem que propostes com les nostres faciliten a les universitats posar fil a l'agulla per a aplicar la seva responsabilitat social en quelcom concret. A més, en els temes que ens ocupen (aconseguir l'èxit educatiu, prevenir l'abandonament escolar prematur), el treball en col·laboració és imprescindible ja que, de fet, remem cap a la mateixa direcció”.

Per a ella, els estudiants de la UOC “tenen moltes ganes de contribuir, sentir-se útils i saber com aplicar les seves potencialitats, alhora que adquireixen noves competències útils per a la vida i per al seu futur”. Són persones amb un perfil “tremendament divers, amb vides complexes, que sovint estudien i treballen, i que de vegades no han seguit recorreguts educatius tradicionals”, afegeix.

Cardús pensa que “tenen moltes ganes d'aplicar els seus coneixements a la pràctica, alhora que també aprenen noves coses i creixen”.

Creu Roja Espanyola i Oncolliga, dues de les ONG que acullen voluntaris

En el marc del Programa de voluntariat social de la UOC, la institució col·labora amb organitzacions no governamentals locals i estatals, com ara Creu Roja Espanyola o Oncolliga, per potenciar el voluntariat universitari en diferents projectes socials i comunitaris.

“Ara per ara, ens centrem a desenvolupar iniciatives arreu del territori estatal en les línies prioritàries següents: lluita contra la bretxa sociodigital i de gènere; mentoria inclusiva per a joves i infants en risc social; apoderament de la dona; acompanyament psicoemocional i jurídic a malalts; economia social i ocupabilitat de col·lectius vulnerables i conscienciació de les desigualtats globals. En un futur, repetint l'experiència positiva, volem ampliar el programa al voluntariat en línia i a l'internacional”, explica Xarles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article