Els maltractaments en dones grans dupliquen els que pateixen els homes

Un terç dels comportaments violents a la tercera edat tenen els fills involucrats, segons un informe


El 29,5% de les dones d'entre 65 i 84 anys pateixen maltractament, una taxa que, en el cas dels homes, suposa el 15,3%, unes xifres que demostren que el fenomen afecta en el doble de dones que d'homes.

En la franja de majors de 85 anys, la diferència encara és més gran, ja que afecta al 19,2% de les dones i només el 7,6% dels homes. Un informe del Servei Especialitzat d'Atenció a Persones (SEAP) del Consell Comarcal del Baix Llobregat alerta que en un terç dels casos, el 36,3%, els fills estan involucrats en aquests maltractaments que són, en un 33,77% negligències en l'atenció, en un 29,8% psicològics i en un 22% físics. El SEAP ha sol·licitat 21 mesures cautelars per protegir a les persones majors de possibles maltractament i ha compatibilitzat 77 casos de persones grans i persones en situació de vulnerabilitat amb patiment emocional que han patit diversos tipus de maltractament.

Per aquest motiu, el SEAP i la Reial Acadèmia de Doctors (RAED) han impulsat una jornada sobre els riscos d'envellir i els reptes socials. Alfredo Rocafort, president de la RAED, creu que s'ha de posar a l'agenda pública la situació de vulnerabilitat que pateixen les persones grans i que encara no estan reconeguts suficientment. Ho considera un “greu problema social, econòmic, jurídic i sanitari” que pot anar a més si no s'hi posa solució.

El psiquiatra del SEAP, Josep Moya, creu que la societat no accepta l'envelliment al mateix temps que augmenta la longevitat de la població. Aquest augment de l'esperança de vida també es tradueix, per Moya, en més necessitats d'atenció sanitària que actualment està “orientada a l'eterna joventut”, cosa que segons el psiquiatra, es tradueix en maltractaments a la gent gran que utilitza la sanitat pública.

Entre els casos que ha tractat el SEAP s'han sol·licitat 21 mesures cautelars per protegir a les persones grans d'aquests possibles maltractament. 18 d'aquestes mesures es van demanar a Fiscalia i tres directament als jutjats. Se'n van tramitar 11.

Maltractament econòmic, el més habitual dels fills

En el 36,3% dels casos de maltractament els fills hi estan involucrats i el maltractament econòmic és majoritari, un tipus d’abús que es fa sobretot a través de l'habitatge i dels diners al banc. Els fills fan firmar a les persones grans que tenen limitades les facultats mentals poders notarials per vendre l'habitatge o sol·licitar crèdits amb el seu aval, per la qual cosa, moltes vegades acaben amb la llar embargada.

Els ingressos també condicionen el maltractament ja que els qui en tenen més de 569 euros al mes, pateixen el 50,65% dels maltractaments mentre que només hi ha hagut un cas de maltractament a persones sense ingressos. Entre les persones grans maltractades, el 45,45% tenen bones facultats mentals, mentre que el 34,8% té algun tipus de deteriorament cognitiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article