ECOM denuncia que les noves tarifes integrades del transport públic perjudiquen les persones amb discapacitat

L'organització assenyala que aquestes tarifes no reconeixen el greuge comparatiu de cost de vida del col·lectiu


La noves tarifes integrades del transport públic per l'any 2020 presentades al Consell Català de la Mobilitat aquesta setmana, no han estat del tot ben rebudes pel col·lectiu de persones amb discapacitat física.

Segons ECOM, entitat que representa al col·lectiu, considera que se segueix sense tenir en compte a cap de les tarifacions integrades de Catalunya, el greuge econòmic comparatiu de cost de vida que pateixen les persones amb discapacitat física que, segons l'estudi recentment actualitzat de l'Ajuntament de Barcelona, oscil·la entre els 17.7000 i els 41.200 euros anuals de mitjana.

A més, segons l’entitat, les noves tarifes tampoc tenen en compte que les persones amb discapacitat física han d’anar acompanyats d’una tercera persona que han d’abonar íntegrament dos bitllets en els desplaçaments que realitzen.

“El transport públic accessible i assequible és un element fonamental per promoure veritables polítiques de mobilitat sostenible a tot Catalunya. En el cas de les persones amb discapacitat, poder comptar amb un transport públic accessible i assequible és vital per a poder exercir el seu dret a la mobilitat en igualtat d'oportunitats, garantir la seva inclusió social a la comunitat com un agent actiu i promoure el seu desenvolupament personal en tots els àmbits de la vida”, assenyalen  a ECOM.

Per aquest motiu, l’entitat demana a les diferents administracions que es creï una tarifació social integrada per a persones amb discapacitat amb uns criteris homogenis a tota Catalunya, equiparable a les que ja existeixen per a altres col·lectius a totes les ATM del territori català, com les de famílies nombroses o monoparentals.

ECOM denuncia la “manca de compromís polític”. “Fa més de quatre anys que estem exposant reiteradament –i per diferents vies– aquesta demanda a les diferents
administracions competents en aquesta matèria i no estem rebent una resposta clara, sinó respostes canviants sense concretar cap solució, ni pla d’acció específic”, asseguren.

Segons l’entitat, en les converses mantingudes al llarg del temps, s'ha passat d'emplaçar a ECOM a esperar la posada en marxa de la T-Mobilitat, a participar a un monogràfic d'accessibilitat específic del tema, a realitzar un estudi sobre l'impacte econòmic de la posada en marxa d'aquesta mesura i esperar els seus resultats, a treballar-ho des del Pla Director de Mobilitat a, finalment, anunciar en darrer Consell català de la Mobilitat, celebrat el passat dimarts, que aquesta tarifació del transport públic no és competència seva.

Per aquest motiu, ECOM anuncia que farà servir tots els mecanismes legals, polítics i civils “per eradicar aquesta discriminació i aconseguir que la tarifació social integrada del transport públic per a persones amb discapacitat -amb passi d'acompanyant- sigui una realitat a tot el territori català”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article