El Govern prepara una llei pionera per erradicar l’antigitanisme

La norma vol combatre les situacions de discriminació de les que són víctimes el col·lectiu gitano


El Govern ha aprovat la memòria preliminar d'una llei per erradicar l'antigitanisme. L'objectiu és combatre les situacions de discriminació de les quals són víctimes molts membres de la comunitat gitana.

Segons el Govern, la norma, reivindicada per la societat civil gitana i pel Parlament, impulsarà una política pública específica per aquest tipus de discriminació, actualitzarà i harmonitzarà els marcs normatius existents i contribuirà a millorar el treball coordinat entre les administracions públiques i les entitats socials gitanes.

La Generalitat seria la primera administració a aprovar una llei específica com aquesta. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decidit impulsar aquesta llei davant la persistència d'actes i mecanismes de discriminació cap al col·lectiu gitano i davant l'increment de discursos d'odi, racistes i excloents. El text remarca que l'antigitanisme no és només una expressió de discriminació i odi, sinó que contribueix i impulsa l'exclusió social d'aquest poble.

Les entitats gitanes i el Govern ja han posat en marxa el Pla integral del Poble Gitano, però tot i això, consideren necessari reforçar el marc normatiu amb una llei que atengui les especificats de l'antigitanisme i contribueixi a regular les mesures legals i institucionals existents.

Amb la nova norma, es reconeixerà amb rang legal l'antigitanisme com una xacra que cal remoure i com un fenomen a contemplar en el disseny i l'aplicació de polítiques públics en àmbits com l'habitatge, l'educació, el treball, la salut, l'oci o la comunicació. L'avantprojecte de llei també inclou mesures com la creació d'un servei d'atenció integral i la regulació d'un marc sancionador específic.

El Govern també preveu que la llei sigui útil per a les administracions locals. Actualment hi ha 22 ens locals a Catalunya que estan implementant accions dirigides específicament a la població gitana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article