La síndrome de la cadira buida: quan la nostàlgia s'apodera del Nadal

Les aglomeracions i els compromisos socials poden generar estrès


Al 33% de les persones enquestades no li agrada el Nadal. D'aquestes, el 27% assegura que li agrada poc i el 6% directament l'odia. Les dades pertanyen a ‘L’observatori del Nadal a l’Estat espanyol’, un estudi de la consultora Ipsos per conèixer què és el que ens atrau més i menys d'aquestes festes. Segons l'estudi, la nostàlgia és la primera causa que genera aversió, un sentiment que afecta el 60% de les dones i el 47% dels homes enquestats. El 35% de les dones parla, a més, de tristesa. Des del Telèfon de l'Esperança es refereixen a això com la síndrome de la cadira buida, que sorgeix quan les emocions per la mort o l'absència d'un ésser estimat entren en conflicte amb l'ambient festiu típic de les celebracions nadalenques.

“Socialment, el Nadal s'associa amb felicitat i harmonia, això és el que se'ns inculca des de la infància. Evidentment, no tothom ho viu igual. Depèn de les circumstàncies vitals de cadascun de nosaltres, les quals poden ser diverses: tenir persones estimades o familiars hospitalitzats, ser immigrant, estar privat de llibertat, tenir molt pocs recursos bàsics, estar passant per un procés de dol, sentir-se sol, passar-ho malament per l'absència i l'enyorança d'un ésser estimat, entre altres”, explica respecte a això Sílvia Sumell, professora col·laboradora del grau de Psicologia de la UOC.

El 65% dels enquestats pateix estrès abans i durant el Nadal

L'estrès associat al Nadal és el segon motiu per a tenir-li por. Així ho reflecteix l'Informe anual 2018, elaborat per Nascia, sobre l’estat en què vivim en aquestes dates. Segons l'informe, el 65% dels participants experimenta situacions d'ansietat i d’estrès generalitzats tant els dies previs al Nadal com durant les festes.

És el que alguns terapeutes denominen la síndrome de la nadala. “Amb això ens referim, per exemple, a l'excés de consumisme, l'obligatorietat d'estar feliços, retrobar-nos amb persones que no ens cauen bé o amb qui tenim conflictes, les expectatives elevades amb els preparatius, o la idea i la pressió social que tot ha d'estar perfecte”, explica Sumell.

Un altre informe, Tendències principals dels consumidors en les compres nadalenques, dut a terme per Rakuten, detalla els factors que contribueixen més a l'estrès de les persones enquestades: en primer lloc, “les aglomeracions” (afecten el 75% dels enquestats), seguit d’”haver d'anar a un centre comercial en plena campanya nadalenca” (49%), “els diners que cal gastar” (44%), “comprar regals a tanta gent” (35%) i “no saber quins regals triar” (34%).

L'acumulació de compromisos socials, el cansament general i la conciliació laboral i familiar en aquesta època de l'any tampoc ajuden a relaxar-se, especialment en el cas de les dones. A conseqüència de l'estrès i la nostàlgia que tantes persones senten per Nadal, es desencadenen uns símptomes que convé conèixer per poder actuar sobre ells.

“Els més habituals són tots els símptomes que solem relacionar amb la depressió o que s'hi assemblen, com ara tristesa, ràbia, ganes de plorar, desànim, poques ganes de fer coses, apatia, irritabilitat, sensació d'estar més susceptibles i, molts cops, una ansietat elevada”, enumera Sílvia Sumell.

L'informe de Nascia hi afegeix alguns símptomes més: insomni (afecta el 62% dels enquestats), mals de cap (55%), dolors musculars (75%) i problemes estomacals (58%). A més, un 68% reconeix tenir un excés de pensaments negatius, el 71% afirma mostrar més irritabilitat i el 83% sent una sensació de manca de control en molts moments.

Pel que fa a qui són més propensos a sentir-se així, Sílvia Sumell ho aclareix: “Les persones que prèviament ja estan més inestables a escala emocional pot ser que ho passin pitjor en aquestes dates, sobretot pel que comporta el Nadal o al que sol estar relacionat socialment: retrobar-te amb la família, els regals, els menjars... Són situacions amb molta càrrega emocional. No poder complir amb tot i amb tothom, pels motius que siguin, porta a una frustració que pot fer aflorar la simptomatologia que comentava abans o ens pot tornar més intolerants en aquestes dates”.

Si bé el Nadal pot augmentar els nivells d'estrès i d’ansietat, fins al punt que en algunes persones provoquen un sentiment d'angoixa profund, els psicòlegs precisen que aquestes dates, en si, no desencadenen una depressió.

“No és que el Nadal generi un trastorn depressiu, sinó més aviat que si una persona ja experimenta prèviament un quadre depressiu (o simptomatologia de tipus depressiu), el Nadal pot esdevenir un factor de risc ambiental o un desencadenant perquè tota aquesta simptomatologia aflori de manera més vívida”, aclareix Sumell.

Els estats d'ànim no es poden imposar, però sí assumir

“És important entendre que les persones no podem canviar les nostres emocions d'un dia per l'altre. És a dir, si algú està trist no podrà passar a sentir-se feliç d'un dia per l'altre, per molt que sigui Nadal. Per aquest motiu, algunes persones viuran aquesta festa d'una manera diferent, sense l’esperit nadalenc que se'ns transmet des de petits”, explica l’experta.

Assumir-ho no és dolent, més aviat al contrari. “Potser la clau rau a acceptar les nostres emocions o sentiments, fins i tot quan conviuen durant dates en què s'espera que siguem feliços”, continua la professora de Psicologia de la UOC.

“Penso que és important que, quan ens trobem en aquesta situació, ens puguem donar permís per estar tristos o per no sentir-nos tan feliços durant aquests dies, i també que puguem diferenciar entre ser i estar. Socialment, molts cops això és complicat, sobretot si estem en família, amb la parella o amb els fills, atès que ells també en pateixen les conseqüències. En aquests casos, recomano tractar d'entendre per què ens sentim malament, evitar aspirar a la perfecció en aquestes dates, no focalitzar tota l'atenció en les persones absents i recordar els moments bons viscuts amb elles. A més, per a evitar l'estrès, cal intentar organitzar-se i fer les tasques que calgui amb la màxima antelació. No va bé deixar-ho tot per a l'últim moment”, diu l’experta.

El 34% de les persones ja posa en pràctica aquest últim consell i, com reflecteix l'estudi Christmas Survey 2019, de Deloitte, comença a fer les seves compres nadalenques al novembre, una tendència que s'ha consolidat en els darrers anys, propiciada per dies de descompte com ara el Cyber Monday o el Black Friday.

“Per descomptat, demana ajuda si et cal, no ho vulguis fer tot tu i atreveix-te a dir que no”, aconsella finalment la professora de Psicologia de la UOC. Posar en pràctica aquesta recomanació i les anteriors pot significar passar de viure el Nadal amb malestar a formar part del 41% de persones que afirma que aquestes dates li agraden força o fins i tot del 26% que les adora.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article