El Govern aprova el nou el decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge

Una de les mesures inclou lloguer social de set anys per a famílies en exclusió residencial que s’han quedat a l'habitatge


Aquest dilluns s’ha aprovat el nou decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Segons les entitats que lluiten per defensar l’habitatge, aquesta acció de Govern suposa “millores molt significatives” a la Llei 24/2015, adaptant-la a les “noves cares” de l’emergència habitacional.

Alguna d’aquestes millores, referents al lloguer, són la renovació a set anys de contracte dels milers de lloguers socials signats a l'empara de la Llei 24/2015 per tres anys a partir del 2015, que caduquen ara o que finalitzin en el futur.

Una altra mesura clau és la protecció davant desnonaments per extincions de contracte de famílies en exclusió residencial en habitatges de grans tenidors, ampliant a aquests casos les ofertes obligatòries de lloguer social.

A més, es farà lloguer social de set anys per a famílies en exclusió residencial que s’han quedat a l'habitatge, sense títol, després d’una execució hipotecària o demanda de desnonament d'hipoteca o lloguer de gran tenidor, o que per falta d’alternatives han hagut d’ocupar pisos de grans tenidors persones jurídiques, sempre que portin com a mínim sis mesos a l'habitatge (des del 23 de juny de 2019) i tinguin un informe social favorable. Tots els nous lloguers socials hauran de respectar els terminis de la LAU, ampliant els tres anys mínim del 2015.

Es fixa per llei el preu de la cessió obligatòria d’habitatges buits de banc i fons voltor a un 40% del preu de l’habitatge de protecció oficial.

Ampliació del concepte “gran tenidor”

Una altra de les accions que promourà aquest decret llei és l’ampliació de la definició de gran tenidor, que inclourà ara persones físiques amb més de 15 habitatges i, “per tant protegirà més llogateres amb amenaça de desnonament”, assenyalen a la PAH.

La nova mesura també inclourà un control d’ofertes de lloguer social obligatori per part de la Generalitat, a més dels ajuntaments, fet que implicarà més control del compliment de la Llei i imposició de sancions si s’incompleix.

No hi ha regulació dels lloguers en mercat privat

El Sindicat de Llogaters considera que aquest decret suposa “un pas important” en la lluita pel dret a l’habitatge, amb tot, asseguren que aquest no aborda la regulació dels lloguers en el mercat privat perquè aquesta és una qüestió que no depèn de la Conselleria de Territori, “però és un tema absolutament prioritari”.

“Mentre l’Estat segueixi ignorant les demandes ciutadanes a favor de donar estabilitat al lloguer, haurà de ser la Generalitat la que porti la iniciativa”, assenyalen a l’organisme en un comunicat. El Codi Civil permet explorar aquesta via, però és necessari impulsar un decret llei “molt més valent” que el que va promoure la Conselleria de Justicia el passat maig.

“Cal elaborar una llei del lloguer que prioritzi la casa com a llar i no com a inversió especulativa”. I a Catalunya, segons el sindicat de Llogaters, “això passa necessàriament per establir un diàleg intens amb les organitzacions pel dret a l’habitatge que porten anys treballant-hi, inspirant-se en mesures innovadores com la que ha impulsat la ciutat de Berlín.

A més, a l’organisme alerten que també cal que aquesta llei doni estabilitat al lloguer. “És hora de començar a assegurar que els contractes es renovin automàticament a no ser que l’arrendatari hagi incomplert les seves obligacions de forma flagrant, o que l’arrendador necessiti l’habitatge per a ús familiar. Així mateix, també hem de posar fi als abusos sistemàtics en el camp de la intermediació, assegurant per exemple que els honoraris dels agents els pagui qui demana els seus serveis (arrendadors i no pas llogaters), i que les fiances es retornin. Aquesta és una mesura que s’ha aprovat tot just aquest any al Regne Unit”, assenyalen.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article