“El rugbi a la presó ens ho està donant tot”

Un grup d’interns de la presó de joves de la Roca juga el seu primer partit de rugbi contra un combinat català

Un grup d'interns del centre penitenciari de joves de la Roca ha jugat aquesta setmana el seu primer partit de rugbi contra un combinat català.

Els interns fa tres mesos que practiquen aquest esport gràcies a una iniciativa del Departament de Justícia i la Federació Catalana de Rugby. “El rugbi a la presó ens ho està donant tot”, ha explicat Jaume Coll, un dels interns, que després del partit ha estat reconegut com l'MVP del matx. La noblesa del rugbi i els valors que transmet, com la companyonia, el respecte i l'esforç, ajuden als interns en el seu procés per sortir de la presó, asseguren els responsables del projecte. L'objectiu del centre és consolidar aquesta activitat i fer que el partit d'aquest dilluns no sigui l'últim.

La iniciativa de portar el rugbi a les presons va començar a Argentina, ara fa deu anys, quan un grup d'entrenadors va creure en l'esport com una de les vies per a la reinserció social. La iniciativa va anar creixent fins que equips de les presons van arribar a competir fora del centre, i amb bons resultats, no només esportius. La federació catalana d'aquest esport va signar el juny d'aquest any un acord amb la Fundación Espartanos per crear l'associació Espartants Catalunya.

L'equip del centre penitenciari de joves va començar a entrenar el mes de setembre. Entrenen dos cops per setmana amb l'ajuda d'entrenadors voluntaris de la federació i la fundació. “Els nois estan amb una il·lusió brutal, em diuen que no volen que acabi el partit, quan vam començar no sabien el que era el rugbi, vam començar a poc a poc”, ha explicat un dels entrenadors, Rafa Chamorro.

La il·lusió i les ganes dels interns era palpable. Els jugadors tenien ganes de posar en pràctica tots els coneixements apresos durant aquests mesos davant de jugadors experimentats i provinents de clubs com el Gòtics de Barcelona, el Barça o el Cornellà. “Ens deixarem la pell”, assegurava Jaume Coll. “És com si estiguéssim fora de la presó”, admetia un altre dels interns, Juan José García, que afegia que no hi havia cap comparació entre jugar amb els companys i jugar “amb jugadors de veritat”.

El partit s'ha disputat al camp de futbol de la presó. Un camp de sorra i amb porteries que s'ha hagut d'adaptar per jugar a rugbi. “Espero que d'aquí a molts anys, com a Argentina, hi hagi un camp millor per als propers reclusos i que puguin fer-ho millor que nosaltres”, ha detallat García.

Fomentar l’autoestima i la superació 

“En el rugbi et baralles molt però també t'ajudes molt i fins i tot hem fet les samarretes de joc reversibles perquè es pugui anar amb un equip o amb un altre”, ha detallat el president de la Federació Catalana de Rugby, Ignasi Planas, que ha felicitat als jugadors per la seva implicació. “L'actitud és magnífica”. Planas ha coincidit amb el Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de Catalunya, Amand Calderó, en destacar la importància de la reinserció. “L'esport és una eina de primera magnitud per treballar hàbits i valors com l'autoestima, el treball en equip o la superació, a més, el rugbi és un esport molt noble i estem molt contents amb aquesta iniciativa”, ha detallat Calderó.

El Centre Penitenciari de Joves de la Roca té en total uns 300 interns d'entre 18 i 24 anys dividits en quatre mòduls. La iniciativa ha despertat la curiositat d'una vintena d'interns que s'han acostat fins al camp de futbol per veure el partit de rugbi i animar els seus companys. Com és habitual al rugbi, el partit ha acabat amb un tercer temps per compartir anècdotes i recuperar-se de l'esforç. Aquest partit marca un punt d'inflexió per a molts interns que asseguren que quan surtin de la presó voldran seguir vinculats a aquest esport. En la rotllana al final del matx, abraçades, agraïments dels interns al combinat català i un crit unànime: “Visca el rugbi”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article