La Generalitat incrementa entre un 1,2% i un 5% les tarifes dels serveis socials per a persones amb discapacitat

Les entitats valoren l'augment després de deu anys sense pujada de tarifes però el veuen "insuficient"


La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha incrementat entre un 1,2 i un 5% les tarifes de referència dels serveis socials per a 56.000 persones amb discapacitat.

L'increment de tarifes, publicat dilluns passat en una ordre i acordat amb les entitats representatives del sector, permet disposar de més recursos per millorar l'atenció a les persones discapacitades, anar recuperant l'impacte de la crisi en els serveis socials i millorar les condicions laborals dels treballadors del sector, segons indica la conselleria. Les noves tarifes tindran efecte a partir del proper 1 de gener i suposaran un cost de sis milions d'euros anuals més.

Les tarifes que s'incrementaran seran les dels serveis d'atenció precoç per a infants de 0 a 6 anys (amb 1,2 milions d'hores d'atenció per a 41.000 infants amb necessitats de desenvolupament), els centres de dia per a discapacitats físics i intel·lectuals (500 places), les residències i llars per a discapacitats (5.000 places), els serveis de teràpia ocupacional i els serveis ocupacionals d'inserció per a discapacitats (8.000 places en total), i les residències i llars amb suport per a persones amb trastorn mental i problemàtica social (1.500 places).

Pel que fa als serveis no gratuïts de la cartera de serveis socials, com els centres de dia i les residències i llars-residència), l'increment afecta tant el mòdul social que finança el Departament de Treball com al copagament, l'import màxim del qual només s'aplica al 2% de les persones ateses.

Aquest increment se suma al de les tarifes als CET, realitzat recentment, que arriba al 22%, el mateix increment que el salari mínim interprofessional. També s'ha incrementat un 1,5% el mòdul de la subvenció per als equips de suport a les persones amb característiques especials. Finalment, s'han recuperat els ajuts als centres especials per a fer inversió, i s'han destinat tres milions a projectes del 2018 i 2019. En total, el departament ha incrementat en 24 milions d'euros del 2018 al 2019 la seva inversió en CET i discapacitats.

També han crescut un 5,8% les tarifes per atendre a persones de grau 2 de dependència en residències i centres de dia per a gent gran, cosa que suposa uns 14,2 milions d'euros anuals. El departament recorda que aquests increments s'han fet en un escenari de pròrroga pressupostària.

Pels propers anys, el departament negocia amb el sector de la dependència recuperar les retallades del 2013 i alhora compassar l'evolució de les tarifes amb una millora de les condicions laborals. Per aconseguir-ho, el departament assegura que cal que el govern espanyol desbloquegi el finançament de l'atenció a l'autonomia personal, congelats des del 2011, i que la Generalitat tingui pressupost aquest 2020.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ho ha explicat després de visitar el centre especial de treball del Grup Cooperatiu TEB al barri de Sant Andreu de Barcelona. El Homrani ha dit que si el Govern ho ha pogut fer amb pròrroga pressupostària, el govern espanyol també ho podria fer, recordant que no ha augmentat la seva part del copagament en la llei de dependència.

Pujada “insuficient”

D’altra banda, les entitats que representen a les persones amb discapacitat han valorat el gest, tot i que veuen l’increment encara “insuficient”.

Així ho ha expressat en un comunicat la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (DINCAT), en el qual reconeixen que l’augment anunciat és un “primer pas” que valoren “positivament” tot i que la pujada queda “lluny de les demandes expressades pel sector”. 

Així mateix, recorden que amb l’augment de les tarifes es tanca “més d’una dècada de congelació d’ajuts i recursos” per a les entitats i els Centres Especials de Treball, un fet que ha “dificultat la visibilitat del col·lectiu” i ha posat en perill milers de llocs de treball.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article