Més de 2.000 malalts necessitaran sang durant les festes de Nadal

El Banc de Sang calcula que les donacions baixaran un 25% durant aquests dies


El Banc de Sang ha iniciat la campanya de Nadal amb l’objectiu d’aconseguir les màximes donacions possibles durant les dues darreres setmanes de desembre i la primera de gener, època en què les donacions baixen un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania.

Les dues últimes setmanes de l’any i la primera de gener, juntament amb el mes d’agost, són el període més crític de l’any perquè és quan el nombre de donacions disminueix més.

Els dies de pont del mes de desembre, el fred i les festes són elements adversos a la donació i el canvi d’hàbits fa que les reserves de sang vagin baixant. En aquest sentit, des del Banc de Sang recorden que cal tenir en compte que la sang caduca i que cal transfondre amb un període de temps determinat.

Així mateix adverteixen que en les èpoques de menys donació la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpid: als 5 dies. “Per això cal mantenir un ritme de donació constant també al Nadal”, apunten des del Banc de Sang.

Amic invisible

Aquest Nadal, el Banc de Sang ha preparat una campanya perquè tots els donants de sang rebin un regal dels seus amics invisibles, els receptors. Després de cada donació, s’emportaran una postal de persones que han necessitat sang en algun moment de la seva vida i que els han volgut escriure un missatge d’agraïment.

“Ara ja podem dir que som germans de sang. Gràcies al teu compromís, solidaritat i el teu gest de donar sang jo puc batallar les meves sessions de quimio”, escriu el Xavi Vallès, que està en tractament del seu càncer i ha necessitat 61 tranfusions de glòbuls vermells.

O la Miriam De Tena, trasplantada de moll d’os d’un donant que també ha necessitat sang i escriu això a la postal: “El millor regal que he rebut han estat les teves cèl·lules i la teva sang! Gràcies donant per regalar-me vida”. O el Juan José Parreño, que ha fet arribar aquest text als donants: “Per als qui doneu sang poden ser uns minuts, però per als qui la rebem pot ser una vida”.

A banda, els donants disposen per primer cop a les festes nadalenques d’un servei que facilita la seva donació. En aquest sentit podran apuntar-se a través del web per donar sang els propers dies. D’aquesta forma, les persones que decideixin donar sang podran escollir dia i franja horària de matí o tarda, i el dia abans de la donació rebran un recordatori en el seu correu electrònic.

Durant tot el Nadal, fins a Reis, s’organitzen a tot Catalunya més de 200 col·lectes de donació de sang. A aquestes campanyes s’hi sumen les donacions als hospitals amb banc de sang. Cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques: Ser major d’edat i menor de 70 anys; pesar 50 quilos o més; en cas de ser dona, no estar embarassada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article