‘Q de Festa!’ crea vídeos de formació destinats al personal que treballa darrere les barres

Una vuitantena de joves són atesos a urgències cada cap de setmana per intoxicacions alcohòliques

Incrementar el coneixement sobre Dispensació Responsable d’Alcohol (DRA) entre les persones relacionades amb el sector de l’oci nocturn. Aquest és l’objectiu que persegueix la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), en el marc del projecte “Q de Festa!”.

Per això, l’entitat ha elaborat una sèrie de vídeos que simulen situacions reals a les quals s’enfronta el personal de barra, tot oferint estratègies per evitar que aquestes situacions esdevinguin problemàtiques. 

Què fer quan hi ha un menor demanant alcohol? Com actuar davant d’una persona que presenta clars símptomes d’embriaguesa? Quin és el contingut alcohòlic d’una cervesa o un combinat? Aquestes són algunes de les preguntes que responen els vídeos, que tracten de forma amena i clara qüestions relacionades amb la normativa, les conductes de risc i les possibles situacions de conflicte.

Les persones a qui s’adrecen aquests materials audiovisuals no són només les treballadores en locals d’oci nocturn, propietàries de local o promotores de concerts, sinó també les que formen part d’entitats i administracions relacionades amb la promoció de la salut i la reducció de riscos que vulguin difondre aquests missatges. 

Garantir espais més segurs i saludables

La Dispensació Responsable d’Alcohol és un dels deu criteris de salut que han de garantir aquelles discoteques, festes majors, festes universitàries i festivals per obtenir el Distintiu de qualitat “Q de Festa”.

Els altres serveis són: alcoholímetres, preservatius, aliments, taps per a les orelles, cocktails sense alcohol, accés a l’aigua, donar informació sobre transport, i que el que el seu personal es formi per prevenir i actuar davant les violències sexuals.  

Actualment 65 espais de Catalunya tenen el “Q de Festa!” i es calcula que 140.000 persones es beneficien anualment del programa. En 10 anys s’han fet 123 formacions sobre DRA a 2.384 persones.

‘Q de Festa!’ als festivals de música 

Amb aquests vídeos sobre DRA es pretén també millorar l’accés a aquesta informació per part dels treballadors d’esdeveniments massius com grans festivals de música. Un dels objectius del programa pel 2020 és ampliar el número de festivals de música que disposen d’aquest distintiu. Actualment els festivals Primavera Sound, Sonar, Canet Rock i Circuit Barcelona formen part del “Q de Festa!”.

Una vuitantena de joves atesos cada cap de setmana

Segons l’enquesta ESTUDES (Enquesta estatal sobre l'ús de drogues en ensenyaments secundaris), a Catalunya, un de cada quatre joves de 14 a 18 anys (27,4%) ha begut de forma compulsiva en l'últim mes, un fet que també rep el nom de ‘binge drinking’, és a dir, ingesta elevada de begudes alcohòliques -cinc en el cas dels homes i quatre en el de les dones- en menys de dues hores.

Els caps de setmana, les urgències d'hospitals o CUAPs atenen de mitjana 79 joves menors de 30 anys per intoxicacions alcohòliques.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article