Una intervenció pionera ajuda a prevenir el dolor a l’esquena de les infermeres

L’Hospital del Mar és el primer de l’Estat que posa en marxa una iniciativa per reduir la patologia amb èxit


El 83% dels treballadors sanitaris tenen, durant les jornades laborals, dolor d’esquena. Aquest és un mal que, sovint, pot acabar empitjorant l’atenció que els professionals sanitaris donen als seus pacients o, fins i tot, provocant una baixa temporal. Per això, l’Hospital del Mar ha impulsat una intervenció pionera per prevenir el dolor a l’esquena de les infermeres. I els resultats, de moment, donen motius per alegrar-se’n. A l’estudi han participat més de 250 infermeres i infermers i el 63% asseguren que s’ha reduït el dolor a les cervicals, les espatlles i la part alta de l’esquena.

La intervenció s’aborda des de diversos vessants i els mateixos professionals sanitaris afectats hi participen activament. “Es tracta d’una patologia amb diverses causes i, per tant, si se n’aborda només una, el resultat és molt menys efectiu”, explica la doctora Consol Serra, autora principal de l’estudi, cap del Servei de Salut Laboral de l’Hospital del Mar i investigadora del CISAL i del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública.

Així, en primer lloc, s’ha treballat en l’anomenada ergonomia participativa. Es tracta de la creació de grups de treball amb professionals de cada unitat, incloent tots els torns de treball afectats, amb la inclusió d’una ergònoma del Servei de Salut Laboral experta en aquest camp, per detectar els punts de millora i avaluar les accions a posar en marxa.

El segon component se centra en la gestió de casos, amb la participació d’una persona encarregada de fer un seguiment motivacional telefònic dels professionals afectats per dolor osteomuscular, per avaluar les seves necessitats i adreçar-los al servei, mèdic o no, adequat a la seva patologia.

En cas de ser necessari, en aquesta fase també hi participa una psicòloga, que ofereix una breu teràpia per a la millora de la seva auto eficàcia i un taller de creences, per trencar amb determinats estereotips sobre la malaltia i la forma d’afrontar-la.

L’últim element de la intervenció és la promoció de la salut entre els professionals mitjançant l’oferiment d’activitats saludables i d’informació sobre la millora d’hàbits de vida. Els participants en l’estudi han pogut tenir accés a un curs de 12 setmanes de marxa nòrdica, una activitat amb demostrats beneficis en salut, específicament l’osteomuscular. A la vegada, s’hi ha inclòs un curs de mindfulness, d’atenció o consciència plena per afrontar l’estrès, i una plataforma en línia d’alimentació saludable.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article