El Síndic demana que els vehicles de transport escolar portin cinturons amb tres punts de subjecció

Rafael Ribó trasllada les seves conclusions al Defensor del Poble perquè impulsi una modificació de la normativa que ho regula


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, demana al Departament d'Educació que prioritzi la contractació de vehicles amb cinturons de tres punts de subjecció per al transport escolar. Ribó ha estudiat els sistemes de retenció infantil en aquests autocars després de rebre diverses queixes i ha recollit les recomanacions de la Societat Catalana de Pediatria que confirma que l'ús del cinturó subabdominal amb només dos punts pot causar lesions greus en cas d'accident i aposta pels coixins elevadors per optimitzar la seguretat dels infants. El Síndic ha traslladat aquest cas al Defensor del Poble perquè impulsi un canvi en la normativa que regula l'ús de sistemes de retenció en àmbit estatal.

El Síndic ja va rebre queixes el 2015 que posaven de manifest les presumptes deficiències dels vehicles que s'ocupen del transport escolar, pel fet que la majoria d'empreses que presten el servei de transport escolar, utilitzaven vehicles antics amb sistemes de cinturons de seguretat amb només dos punts d'ancoratge, mentre que els vehicles particulars han de portar sistemes de retenció infantils homologats amb tres punts. Ribó va constatar que la normativa establia que els vehicles matriculats abans del 20 d'octubre de 2007 no estan obligats a portar cinturons.

Per això, el Síndic ja va suggerir al Departament d'Educació que donés instruccions als consells comarcals o altres organismes que tinguessin delegada la gestió del servei de transport escolar. De la informació enviada, se'n desprèn que durant el 2016 el departament va donar trasllat als consells comarcals.

La normativa és una qüestió estatal i per això ha traslladat el cas al Defensor del Poble per recomanar un impuls d'un canvi de normativa que reguli l'ús de sistemes de retenció en àmbit estatal. Paral·lelament, el Síndic també ha alertat que la regulació del reglament general de circulació podria estar incomplint dotats de dispositius de seguretat.

En canvi, el reglament estableix que els vehicles de més de nou places és obligatori fer servir cinturó o altres sistemes de retenció per al conductor i passatgers de més de tres anys, però no es diu res dels infants menors d'aquesta edat. El Síndic disposa d'informació sobre els treballs que s'estan fent per modificar el reial decret sobre condicions de seguretat en el transport escolar i de menors, en relació amb els infants menors de tres anys.

Per aquests motius, el Síndic considera que l'administració hauria de prioritzar la contractació de vehicles de transport escolar dotats de mecanismes de retenció infantil, per oferir millors condicions de seguretat. Per això, demana a Educació que traslladi aquesta recomanació als consells comarcals i organismes que tenen delegada la gestió de servei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article