Barcelona millorarà la qualitat ambiental i l’espai públic de 200 centres educatius fins al 2023

L’Ajuntament destinarà 10 milions d’euros per pacificar l’espai públic proper de 120 escoles amb reduccions del trànsit i més verd


Com fer que les escoles siguin més segures i saludables? Amb la voluntat de donar resposta a aquesta pregunta, l’Ajuntament de Barcelona farà millores en l’espai urbà en 200 escoles i llars d’infants fins al 2023, amb actuacions que “permetin respirar un aire de més qualitat, reduir el soroll ambiental, disminuir l’accidentalitat i crear més espais de trobada”. Així ho ha anunciat aquest dilluns el govern municipal, que destinarà 10 milions d’euros per pacificar l’espai públic de 120 escoles i millorarà l’entorn de 80 centres més a través de superilles o eixos estratègics.

Pel que fa a la millora de l’espai públic, han explicat al consistori, “es combinaran actuacions d’urbanisme estructurant amb altres de tàctiques segons les condicions de cada cas”. Així, es dissenyaran zones d’estada amb més vegetació i ombra; i l’entrada a l’espai pacificat se senyalitzarà amb pintura de color taronja i un logotip horitzontal específic que el visualitzarà.

A més, als punts d’accés i sortida dels centres es crearan uns espais plaça “amb una superfície no inferior a una circumferència de deu metres de diàmetre”, on s’hi posarà mobiliari urbà que convidarà a passejar-hi amb tranquil·litat i fer-hi activitats.

Alhora, per reduir el trànsit, es reduirà l’espai destinat als vehicles, i se suprimiran carrils de circulació i places d’aparcament. També es reduirà la velocitat màxima permesa, es col·locarà senyalització vertical i horitzontal i radars informatius, s’adaptarà la semaforització, es millorarà l’enllumenat i es col·locaran elements de seguretat com baranes i pilones. I s’implementarà el programa de persones voluntàries pel control del trànsit a l’hora d’entrada i sortida de classe.

D’escola en escola

Per tal d’impulsar el pla d’escola en escola, els experts creuen que cal prioritzar els centres que acullen infants de zero a 12 anys, especialment, per tant, les etapes de bressol, infantil i primària. A més, es donarà prioritat a aquelles escoles que es troben en zones d’alta contaminació, ja sigui de l’aire o acústica; o que es trobin en punts “complicats” de seguretat viària. I també es tindrà en compte el nombre de nens i nenes de cada centre.

Així, es prioritzaran aquelles escoles “on no estigui prevista cap reurbanització ni tàctica ni estructurant a curt termini en menys de quatre anys”, així com aquells centres “a punt d’inaugurar camins escolars aquest curs”.

Per coordinar totes les accions, es constituirà una taula d’entorns escolars a cada districte amb representants municipals i socials que, sota aquests criteris, avaluarà les necessitats dels centres i les solucions i adaptacions que caldrà fer i en farà seguiment. També s’estudiaran mesures de millora immediata mentre es defineixen els projectes complets per a cada centre.

Un calendari per fases

Així doncs, el programa s’executarà per fases. El 2020 es preveu actuar en 20 centres educatius. El primer on ja s'ha completat un projecte de millora és l'Escola Grèvol, a Sant Martí, on el passat octubre es va produir un accident mortal, que va motivar les demandes de les escoles. Els treballs han suposat la creació d’un nou espai d’estada de 280 metres quadrats davant l'escola, amb bancs i jardineres i protegit per una barana. I han permès pacificar el trànsit en tot el perímetre de l’escola.

Al llarg d'aquest any es faran actuacions en 19 centres més, entre els quals hi ha escoles amb projectes ja programats com l'Escola Carlit, l'Escola Marillac, l'Escola 9 graons, l'Escola Xirinacs, les Escolàpies Llúria, el Sagrat Cor Diputació, l'Institut Viladomat i l'Escola Sagrada Família.

El 2021 s'intervindrà en 35 escoles; el 2022, en 35 centres més, i el 2023 en 30 més per arribar a un total de 120 escoles que gaudiran d'accessos i sortides pacificats. A aquest paquet s'hi ha d'afegir 80 escoles que milloraran les seves condicions d'entorn gràcies a altres estratègies de transformació de l'espai públic que es desenvoluparan aquest mandat. Són centres que es beneficiaran d'actuacions de millora d'espais públics associats a projectes com les superilles, els eixos estratègics de ciutat o el Pla de Barris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article