Salut impulsa un programa per dissenyar i aplicar actuacions que s’avancin al canvi climàtic

L’emergència climàtica és “la major amenaça global del segle XXI”, segons Vergés, i causa a Catalunya 3.500 morts prematures


Salut impulsa un programa per dissenyar i aplicar actuacions que s’avancin al canvi climàtic. Ho ha anunciat aquest dilluns la consellera Alba Vergés, que ha ressaltat que l’emergència climàtica “és la major amenaça global per a la salut al segle XXI i a Catalunya”, on hi ha 3.500 morts prematures per aquest motiu.

“Ja estem responent a aquesta emergència, però ara ens hi podrem anticipar i respondre-hi millor”, ha afegit el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que ha assenyalat l’increment de la temperatura com una de les causes més preocupants d’aquest canvi climàtic.

Així mateix, l’evidència científica mostra que, a Catalunya, l’any 2019 s'ha superat 125 vegades el límit d'ozó troposfèric, que obliga a informar la població i nou vegades el límit d'alerta, cosa que no passava des del 2003. Per aquest motiu neix el programa, que vol ser “un instrument operatiu i específic” per protegir la població dels efectes negatius del canvi climàtic.

La creació d’un comitè científic

Segons ha dit el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), el nou programa de resposta davant l’emergència climàtica implicarà, en breu, la creació d’un comitè científic, així com també d’un equip de coordinació pel canvi climàtic dins de l’ASPCAT. Aquest equip es coordinarà amb la comissió interdepartamental ambiental del Govern, que ja està en funcionament.

Aquest nou programa suposa reorientar i enfortir les polítiques de salut pública per posar els efectes perjudicials del canvi climàtic en el centre. I amb la seva creació, Salut dona compliment al mandat de la Llei 16/2017 del canvi climàtic de la Generalitat de Catalunya, que en el seu article 13 se centra en polítiques per garantir la seguretat de la població en salut.

Amb el Programa, Catalunya s’alinea també amb l’Estratègia 2020 de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que proposa a les autoritats competents enfortir els serveis i competències en salut pública perquè esdevinguin un dels pilars per fer front als nous reptes de salut la població relacionats amb el canvi climàtic. I que assenyala que és clau actuar sobre les desigualtats, la globalització, la migració, la urbanització, la degradació ambiental i el canvi climàtic.

Salut ambiental, alimentària o epidemiològica

En tot cas, Salut ja ha incorporat l’emergència climàtica en la planificació sanitària, ja que figura en els objectius prioritaris del Pla de salut de Catalunya 2016-202 i en el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP 2017-2020).

Es tracta d’una tasca que ja s’està fent actualment des de les unitats centrades en salut ambiental, salut alimentària o promoció epidemiològica. Igualment, Salut disposa de protocols d’actuació en aquests àmbits, com és el cas del Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis importades transmeses per mosquits a Catalunya; o del Protocol per prevenir els efectes de les onades de calor en salut (POCS).

En aquest punt, la consellera Vergés ha volgut remarcar “l’esforç que ha fet Salut amb campanyes massives de difusió de consells de salut, com la de l’estiu passat per prevenir els efectes de les onades de calor entre la ciutadania”.

La reconversió de la flota de vehicles

D’altra banda, el Departament de Salut ja ha adoptat mesures d’eficiència energètica dels edificis i de reconversió de la flota de vehicles propis. Així, un 97,2% dels vehicles que tindrà a disposició a partir d’aquest primer trimestre de 2020 seran híbrids i també disposarà de dos vehicles elèctrics. A més, durant tot l’any 2020 es donaran de baixa els vehicles que no tinguin etiqueta ambiental C o B.

El Departament de Salut també vol facilitar a la ciutadania i als professionals sanitaris l'accés a la informació de salut en relació als efectes de l’emergència climàtica, per la qual cosa crearà un lloc web específic dins de salutweb.cat que centralitzarà la informació i actuarà de repositori documental sobre el tema, amb recomanacions d'actuació per a casos concrets i consells de salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article