Un robot personal i una solució per fomentar la interacció de la gent gran, guardonats com a millors iniciatives tecnològiques

El premi, convocat per l’Ajuntament i la Mobile World Capital Barcelona, ha rebut 53 candidatures per millorar l’autonomia


Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de 5G Barcelona, han entregat aquest dimecres els premis a les millors iniciatives tecnològiques destinades a millorar la qualitat de vida de la gent gran. Les dues propostes guanyadores han estat: Grup Saltó, empresa lleidatana que ha presentat Misty II, un robot d’assistència i vigilància, i Cisco, amb una plataforma creada tant per cobrir necessitats bàsiques i assistencials de la gent gran, com per a activitats més lúdiques i socials. Els dos projectes premiats rebran 100.000 euros per finançar una prova pilot, que s’executarà sobre la xarxa 5G de Vodafone, de les seves solucions tecnològiques a Barcelona.

Misty II és un petit robot personal capaç de moure’s i interactuar amb l’usuari i està dotat amb una càmera, micròfon, sensors, dos processadors i sistema operatiu Android. Dins el projecte de SOMCARE (impulsat per Grup Saltó), Misty II recrea una plataforma d’assistència, suport i vigilància per a persones grans a través d’un robot emocional.

Aquest està físicament a casa de la persona a qui dona suport i hi parla, li pregunta sobre els seus hàbits diaris (medicació, alimentació, neteja, etc.), o sobre el seu estat. També pot seguir la persona o buscar-la i pot activar videoconferències amb serveis mèdics, entre d’altres, i enviar-los informació per ajudar a analitzar l’estat cognitiu de la persona amb la seva interacció a través del llenguatge.

Projecte ‘Eliminant la solitud’

El segon projecte guanyador és Deleting Loneliness (Eliminant la solitud), desenvolupat per Cisco en col·laboració amb NAE. La solució consisteix en un dispositiu de videoconferència (Cisco DX80), optimitzada per a un ús molt simple, que permet que els usuaris amb restriccions de salut i mobilitat participin independentment en activitats com ara visitar un museu, ser part d’un club de lectura, seguir classes de cuina, però també visitar el metge o contactar amb els nets.

El dispositiu incorpora un sensor de presència que detecta automàticament quan algú entra a l’habitació, es desperta i proporciona instruccions per a l’inici de l’ús del dispositiu. Cada dispositiu està personalitzat i adaptat a les seves preferències i gustos personals. A partir d’aquests interessos es creen grups de tertúlia amb la resta d’usuaris (sales de conferència virtuals).

El projecte integra tecnologies portàtils amb la 5G i la plataforma de conferències virtuals de Cisco (Webex Teams), a la qual es pot entrar a través d’un simple botó. La novetat és l'enfocament en la usabilitat i la simplicitat per a la gent gran, la seguretat cibernètica integrada i la privacitat (que permet compartir informació personal) i una experiència immersiva, gràcies a la 5G. Aquesta solució està pensada per a gent gran que viu sola o grups de gent gran que viuen en residències.

53 projectes de 14 països

El repte Improving quality of life for elderly (at home) through Technology (Millorant la qualitat de vida de la gent gran (a casa) a través de la tecnologia) ha rebut 53 propostes d’un total de 14 països, entre els quals hi ha França, Suècia, els Estats Units, Taiwan, Holanda, Alemanya, Canadà, Gran Bretanya i la Xina. El 50% de participants han estat empreses i persones emprenedores d’àmbit internacional.

Per a l’elecció dels guanyadors s’ha valorat que les solucions tecnològiques proposades potenciessin el desenvolupament de nous serveis, la superació de barreres per a accedir a serveis més personalitzats i l’accessibilitat econòmica. També s’ha tingut en compte que els projectes aprofitessin la immediatesa, el temps real, la connectivitat quasi il·limitada i el baix consum energètic que possibilita la tecnologia 5G.

El repte es va llençar el passat mes de febrer, amb el 5G com a marc tecnològic de fons, buscant solucions tant a nivell nacional com internacional per millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de la tecnologia. Per definir el projecte, MWCapital i l’Ajuntament de Barcelona van treballar conjuntament amb l’Àrea Social del govern i amb la participació de diverses fundacions i associacions del col·lectiu al que s’adreça per conèixer les seves necessitats (Fundació Alzheimer de Catalunya, la Fundació Uszheimer per a malalties neurodegeneratives, la Fundació ACE, la Fundació Pasqual Maragall i l’Associació Catalana per al Parkinson).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article