El tercer sector reclama al Govern uns pressupostos “en clau social” i acorda un espai “estable” de diàleg

Les grans federacions consideren que la situació el sector és “crítica i insostenible” i exigeixen una millor atenció a les treballadores


El tercer sector reclama al Govern uns pressupostos “en clau social” i acorda un espai “estable” de diàleg. Durant tot el dijous, 12 de les grans federació del tercer sector, que s’apleguen en el que anomenen la Mesa unitària del sector social, s’han reunit amb el president Quim Torra i amb els consellers d’Economia i de Treball, Afers Socials i Famílies per traslladar-los el que consideren que és “una situació crítica i insostenible”.

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura; l’Associació Catalana de Recursos Assistencials; l’Asociación Estatal de Entidades de Servicios de Atención a Domicilio; el Col·legi d’Educació Social de Catalunya, el Col·legi de Treball  Social de Catalunya; el Col·legi de Pedagogia de Catalunya; Comissions Obreres; La Confederació, La Unió; la Taula del Tercer Sector, la UGT i la Unió de petites i mitjanes residències han arrencat al Govern “una nova reunió en un mes per compartir els pressupostos 2020 i la creació d’un espai estable de diàleg i de negociació”

La intenció és construir un full de ruta per als propers anys i abordar “els diferents temes que es plantegen en el manifest fundacional de la Mesa”, que reivindica “una aposta decidida per passar del 0.5% del PIB actual al 2% d’inversió mitjana en els diferents països europeus”.

Alhora, el sector social que representen aquestes federacions, assumeix que no poden recuperar deu anys de polítiques d’austeritat en un sol exercici de govern i, per aquest motiu, planteja aquest full de ruta “a dos o tres anys vista”. Tot i així, reclamen que els pressupostos d’enguany siguin un “punt d’inflexió i ja incorporin algunes demandes”.

Les entitats recorden que l’infrafinançament crònic i la dècada perduda de què parlen sovint són causats perquè les tarifes que la Generalitat paga a les entitats i empreses del sector social han estat congelades durant deu anys, i que les condicions laborals “no estan equiparades amb les de la gestió directa”, de manera que no es compleix el principi d’igualtat de feina i igualtat de salari.

Entre les reclamacions de la Mesa unitària hi ha l’actualització de l’IRSC, desplegar iniciatives com la Llei de la Dependència, la Renda Garantida de Ciutadania, el Pacte Nacional per la Interculturalitat, l’Agència Catalana de Protecció Social i la Llei de drets i oportunitats en la infància l’adolescència. A més, també demana mesures d’impuls per facilitar l’accés a l’habitatge, millorar el suport a les famílies i erradicar la violència masclista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article