El 78% dels infants de tres i quatre anys mengen carn per sobre de la freqüència setmanal recomanada

Barcelona proposa nous menús escolars amb menys carn vermella i més proteïna vegetal


Sis escoles de la Xarxa d’Escoles + Sostenibles aplicaran aquest curs les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Barcelona amb l’objectiu que tots els centres d’infantil i primària públics i concertats de la ciutat facin canvis als menús. Concretament, ambdues entitats han consensuat la nova proposta que inclou menys carn vermella o processada i més proteïna vegetal.

La nova recomanació insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com incorporar més amanida a la guarnició i fruita fresca a les postres.

La proposta, que implica també incorporar més productes de proximitat i de temporada, s’ha començat a treballar també amb el Consorci d’Educació de Barcelona per tal que tots els menjadors dels centres educatius de la ciutat puguin incorporar aquestes recomanacions el més aviat possible. De moment, però, els sis centres, que duran a terme la iniciativa de manera pilot són l’Escola Dovella, l’Escola Mallorca, l’Escola Ramon Casas, l’Escola Pare Poveda, l’Escola La Farigola del Clot i l’Escola Patronat Domènech.

L’evidència científica actual estableix que les dietes calòriques amb excés de proteïna animal, greixos saturats i productes ensucrats i processats té efectes negatius per a la salut i incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis o càncer, entre d’altres. A més a més, aquest tipus de dietes també tenen un impacte en el medi ambient i generen majors emissions de gasos contaminants durant el seu procés d’elaboració, a banda de promoure un ús intensiu de productes químics, la desforestació i la reducció de la biodiversitat.

És en aquest sentit que la dieta mediterrània de proximitat, rica en fruites, verdures, llegums, fruits secs i oli d’oliva, amb consum moderat de cereals i petites porcions de proteïna animal i làctics, segueix essent un factor promotor de la salut de gran importància per a l’entorn més immediat i per al medi ambient en general. “S’estima que amb la reducció de la proteïna animal dels menús escolars a tres dies per setmana respecte a la seva presència actual s’aconseguiria una reducció del 23% en les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades a la producció d’aquests menús”, expliquen des del consistori en un comunicat.

El 13% dels infants de 8 i 9 anys pateixen obesitat

Segons recullen els diferents informes fets per l’ASPB, hi ha dades molt concretes que evidencien que l’actual alimentació dels infants i adolescents és millorable. En aquesta línia. Així, el 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, el llindar per sobre del qual es considera que se’n fa un consum excessiu.

A més, el 43% dels infants de 8 i 9 anys prenen brioxeria i el 80% dels adolescents prenen refrescs per sobre de la freqüència recomanada, la qual cosa vol dir més de tres vegades al mes. Paral·lelament, el compliment de la recomanació de menjar diàriament cinc peces de fruita i verdura és molt baix. Més del 80% dels infants i adolescents no la segueixen.

L’obesitat és un altre problema preocupant entre els infants, ja que el 13% de 8 i 9 anys la pateixen. La prevalença és més alta en les escoles dels territoris amb indicadors socioeconòmics més desafavorits. Entre els infants, l’obesitat en els nens s’associa a menjar sols i a no menjar a l’escola, quelcom que no es produeix amb la mateixa intensitat entre les nenes. Entre els nois i adolescents l’obesitat és més freqüent quan es menja davant de les pantalles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article