La Taula del Tercer Sector trasllada a l’ONU les dificultats en l’aplicació de la Renda Garantida

El relator especial sobre extrema pobresa i drets humans s’ha reunit també amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies


Aquest cap de setmana ha visitat Catalunya el relator especial de l’ONU sobre extrema pobresa i drets humans, Philip Alston, qui està investigant l’Estat espanyol per avaluar la situació de pobresa que viu el 26% de la població, una de les taxes més altes d’Europa. Per aquest motiu, el relator ha mantingut reunions amb diversos governs, entitats i associacions per conèixer les diferents polítiques públiques de lluita contra la pobresa i l’exclusió social que s’estan desplegant a l’Estat espanyol.

Durant la seva visita, representants de la Taula del Tercer Sector i diverses entitats socials que atenen a persones en risc d’exclusió social, han traslladat a Alston les dificultats que es troben especialment en la implantació de la Renda Garantida de Ciutadania, dos anys més tard de la seva posada en marxa.

En aquest sentit, la Taula li ha explicat com aquest dret social no està arribant a totes les persones en situació d’emergència social que necessiten accedir-hi “perquè encara no s’ha aprovat el reglament que ha de permetre desplegar del tot aquest ajut i com els tràmits encara no són prou àgils”.

En concret, un grup de persones afectades li han transmès “l’angoixa” que els genera aquest procés de tramitació i el “temor” que tenen de perdre l’ajut per canvis en la seva situació personal.

Des de la Taula també s’ha fet èmfasi en com aquests entrebancs estan complicant que sigui un instrument “eficaç i útil” en la lluita contra una pobresa “que és crònica”. En els últims anys, la taxa de risc de pobresa a Catalunya és del 21% segons dades de l’IDESCAT del 2019, mentre que la pobresa severa fins i tot ha repuntat, ja que al 2017 suposava un 5% i al 2018 va augmentar al 6,5%.

A més de la Renda Garantida, a la trobada també han manifestat quines són les principals causes que agreugen la pobresa. D’una banda, han esmentat els problemes per accedir a un habitatge assequible per la manca d’un parc d’habitatge social, tenint en compte que el percentatge d’habitatges públics suposa un 2% “quan hauria de ser de mínim un 15%”, i els preus desorbitats del lloguer, amb una situació d’emergència habitacional que exclou un milió de persones a Barcelona, segons l’informe de 2019 de FOESSA - Càritas. Per l’altra banda, també han recordat a Alston les dificultats que es troben moltes persones per aconseguir una feina que no sigui precària.

Reunió amb Treball, Afers Socials i Famílies

D’altra banda, Philip Alston també es va reunir amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. En la reunió, el Homrani ha explicat les diverses polítiques i programes que des del departament s’impulsen per lluitar contra el risc de pobresa i per atendre la situació de les persones amb més vulnerabilitat social, com ara la renda garantida de ciutadania. En aquest sentit, el departament ha senyalat que la renda beneficia unes 124.000 persones i que és una “eina fonamental” per apoderar les persones i inserir-les de nou en el mercat laboral.

A la trobada també van exposar al relator el Pla Integral del Poble Gitano, la implementació de la xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGBTI  i la lluita contra la LGBTIfòbia o l’estratègia catalana d’atenció i acollida dels joves migrats sols.

Així mateix, s’ha aprofundit en el sistema de serveis socials català i s’ha explicat al relator les principals línies del nou Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024 o el funcionament del Contracte Programa per al finançament dels serveis socials bàsics i altres polítiques sociolaborals i d’igualtat dels ajuntaments i ens comarcals.

Philip Alston elaborarà un informe a partir de totes les informacions recollides que es presentarà el proper mes de juny al Consell de Drets Humans de la ONU a Ginebra. A banda de Catalunya, l’expert de l’ONU també visita Madrid, Galícia, el País Basc, Extremadura i Andalusia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article